În timpul unei ample operațiuni de evacuare a supraviețuitorilor Holocaustului din Ucraina, mulți oameni sunt trimiși în Germania, deși unii dintre ei nu vor, din cauza trecutului care încă îi bântuie.
O operațiune complexă de evacuare a supraviețuitorilor Holocaustului din Ucraina este în plină desfășurare, potrivit New York Times. Momentan, 78 dintre cei 10.000 aflați în țara invadată de soldații ruși au ajuns în Germania, mulțumită a două grupuri evreiești care au organizat misiuni de salvare a celor 10.000 de supraviețuitori ai Holocaustului care caută să scape pentru a doua oară în viață de război.
Supraviețuitorii sunt în vârstă, cu sănătatea fragilă. Nu toți au fost încântați de ideea de a merge în Germania pentru adăpost. Unul dintre ei a întrebat: „De ce tocmai în Germania?”. Altul a spus: „Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”. Printre supraviețuitori se numără și Galina Ploschenko, care are aproape 90 de ani. Ei nu i-a fost ușor să ia decizia de a pleca în Germania, întrucât mutarea acolo reprezintă o confruntare cu trecutul. „Mi-au spus că Germania este cea mai bună opțiune”, a relatat el. „Le-am spus: Sper că aveți dreptate”.
Galina Ploschenko a spus jurnaliștilor americani că a fost inițial blocată în patul ei, într-un centru de bătrâni din orașul ucrainean Dnipro, atunci când loviturile de artilerie au lovit orașul din regiunea de sud-est a țării. Asistentele și pensionarii care se puteau deplasa au mers la subsol atunci când au început să sune sirenele antiaeriene. Galina a rămas în camera ei de la etajul trei, alături de două persoane cu deficiențe de auz care erau, la fel ca ea, țintuite la pat.
Femeia a spus că, deși încă își amintește ororile prin care a trecut în al Doilea Război Mondial, ea are doar sentimente de dragoste pentru Germania. „Nu mi-e frică de Germania”, a spus Galina Ploschenko. „Dar nu pot să nu mă gândesc tot timpul la faptul că tatăl meu a murit în acel război. Că verișorii mei au murit în acel război”.
Nu toți supraviețuitorii au avut norocul de a fi evacuați la timp însă. Cel puțin doi au murit de la începutul războiului din Ucraina. ste vorba despre Vanda Obiedkova, care a murit la 91 de ani în timp ce se ascundea într-o pivniță în Mariupolul asediat, și Boris Romantschenko, un bărbat de 96 de ani care a supraviețuit mai multor lagăre de concentrare, doar pentru a fi ucis de o explozie, în timpul atacului Rusiei asupra orașului Harkov.
Fiica Vandei Obiedkova, Larisa, a povestit prin ce orori a trecut mama ei înainte de a fi ucisă: „De fiecare dată când lovea o bombă, întreaga clădire se zguduia. Mama spunea că nu își amintea să fi trăit așa ceva nici în timpul Marelui Război Patriotic”.