Tofu seamănă foarte mult cu brânza și se obține printr-un procedeu similar, dar din ingrediente diferite. Procesul nu este deloc unul dificil. Poți învăța și tu să faci tofu acasă din lapte de soia prin cele mai simple metode!
Dintr-o simplă bucată de tofu poți pregăti o mulțime de preparate delicioase, de aceea poate fi util să înveți să faci tofu acasă din ingrediente simple și naturale, fără conservanți și coloranți. Făcut din lapte de soia, tofu păstrează toate beneficiile pe care le au boabele de soia, conține multe fibre și proteine, dar mai puține vitamine.
Cu toate acestea, tofu este un aliment sănătos, bogat în proteine, care poate înlocui brânza și carnea în cazul în care dorești să consumi mai multe alimente vegetale, decât de origine animală.
Tofu este adesea indicat în dietele de slăbit, deoarece are un conținut scăzut de grăsimi, este indicat în perioadele de post sau în dietele vegetariene.
Ce este și ce proprietăți are tofu
Tofu este un aliment nutritiv și sățios și este recomandat cu atât mai mult dacă ai un regim alimentar sărac în carne și ouă. Este recomandat să cauți în magazine tofu din ingrediente bio sau poți să faci tofu acasă folosind lapte de soia organic, obținut din soia care nu a fost modificată genetic și nici nu a fost tratată cu pesticide și chimicale.
Tofu aduce un aport important de fibre și grăsimi bune în dietă. El este hrănitor, stimulează metabolismul, ajută la combaterea colestorulului și este bun pentru inimă. Tofu poate fi consumat de persoanele vârstnice și de copii deopotrivă și este recomandat inclusiv diabeticilor sau persoanelor care suferă de unele boli cronice.
Cum arată și ce gust are tofu
Tofu, denumit adesea brânză tofu, arată precum brânza. Este alb, moale, catifelat, cu o textură fină, ca de budincă.
Tofu are un gust mai degrabă neutru, ceea ce îl face un ingredient versatil în multe preparate, de la supe la garnituri cu sos. Pe de altă parte, trebuie să știi că el împrumută ușor gustul celorlalte ingrediente și al condimentelor cu care este gătit. De aceea, tofu este gustos în combinație cu legume, cu sosuri de roșii sau de soia, cu pește, cu diverse condimente sărate și picante.
În comerț, poți găsi diverse sortimente de tofu:
cremos și moale, în apă
presat, cu o consistență mai plină și tare
în ulei
sărat
afumat
iute, asezonat cu diverse condimente
Tofu proaspăt are consistența unei budinci. Tofu presat și tare are consistența pieptului de pui fiert. Oricare dintre cele două variante pot fi obținute și acasă și pot fi combinate cu diverse condimente, deoarece nu este deloc dificil să faci tofu acasă.
Cum să faci tofu acasă din lapte de soia
Tofu arată ca brânza și se obține chiar mai ușor decât brânza de casă. Iată cum să faci tofu din două ingrediete simple:
lapte de soia
zeamă de lămâie
Pune la fiert, la foc potrivit, un litru de lapte de soia, iar când laptele se încălzește, adaugă zeama de la o lămâie mare. Amestecă doar de câteva ori, ușor, cu o spatulă de lemn și așteaptă 30 – 40 de minute până când se încheagă laptele de soia. Apoi toarnă totul într-un tifon, scurge bine apa care se separă de tofu și strânge tifonul.
Tofu coagulat în tifon poate fi pus la presat între două farfurii. Așteaptă până a doua zi pentru a-l folosi la diverse preparate.
Cum să faci tofu acasă din boabe de soia
Dacă vrei să obții tofu din ingrediente 100% naturale, atunci folosește boabe de soia să faci chiar tu laptele de care ai nevoie.
Cumpără 300 gr boabe de soia organice, de bună calitate. Pune-le la înmuiat peste noapte, iar a doua zi, când volumul lor s-a dublat, mixează-le la blender adăugând apă treptat pentru a obține o pastă fină.
Trebuie să adaugi aproximativ 750 ml de apă la 300 gr de boabe de soia pentru a obține laptele de soia. Pasta de soia se pune pe foc câteva minute, apoi se strecoară cu un tifon fin pentru a obține laptele. Acesta se toarnă în altă cratiță și se adaugă zeama de la o lămâie mare, lăsând să fiarbă la foc potrivit 15 – 20 minute până când se coagulează.
În cel mult 30 de minute, se formează tofu care trebuie strecurat printr-un tifon și presat pentru a obține o bucată compactă.
6 modalități să prepari tofu
Nu este deloc complicat să faci tofu acasă! Cu lapte de soia și lămâie obții un tofu simplu, natural și sățios, care poate fi gătit în diverse moduri:
Supa de tofu: se folosește tofu cremos, cu mai multă apă, care nu a fost stors forte bine
Tofu la grătar: se folosește tofu tare, bine stors și presat, se condimentează cu sare, piper și alte condimente preferate;
Tofu la aburi: se folosește tofu tare, tăiat cubulețe, și se gătește la aburi împreună cu diverse legume și condimente;
Tofu prăjit: se folosește tofu bine stors și tamponat cu șervețele, să nu fie umed; se taie cubulețe și se prăjește pe toate părțile împreună cu legume sau cu ouă;
Tofu marinat: cu sos de soia, lămâi sau oțet balsamic; tofu se lasă la marinat 30 de minute și capătă un gust acrișor; poate fi consumat cu salate de crudități;
Tofu piure: se mizează la blender cu legume pentru a obține un piure mai cremos de cartofi, morcovi sau rădăcinoase.
Tofu în bulion: este foarte gustos și se folosește pentru tocănițe.
Ce mâncăruri pot fi pregătite din tofu
Dacă ai pregătit tofu acasă, îl poți folosi la diverse preparate sărate sau condimentate. Tofu are un gust neutru care poate fi combinat aproape cu orice. El se comportă ca un burete care absoarbe gustul condimentelor și al legumelor pe care le folosești.
Tofu poate fi folosit pentru:
Supe cremoase
Umpluturi pentru budinci sărate
Pizza, sandviciuri, paste sau orez
Legume cu sos de brânză sau de roșii
Salate de legume de vară sau de rădăcinoase
Tocănițe picante în care tofu înlocuiește carnea
Chiftele din tofu pentru o mâncare cu sos sau pentru hamburgeri vegetarieni
Tofu pane pentru sandviciuri
Cum se păstrează tofu
Imediat după ce ai preparat tofu acasă, el poate fi păstrat în saramură, într-o caserolă la frigider cel mult 5 – 7 zile. Apa trebuie înlocuită zilnic, deoarece este posibil să capete un miros mai greu. Tofu poate fi și congelat, după ce a fost bine presat de apă. Tofu se poate păstra la congelator timp de o lună sau două. După ce se dezgheață, poate fi folosit la diverse mâncăruri cu sos sau garnituri cu legume.