Pomelo – proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

.

Pomelo este cel mai mare fruct din familia citricelor, cu o greutate cuprinsă între unul și două kilograme. A devenit foarte popular în toată lumea datorită gustului dulceag și acidulat, dar mai ales datorită faptului că ajută în curele de slăbire și are rezultate spectaculoase

Consumul regulat de pomelo în sezonul rece este benefic nu doar pentru sănătate, dar și pentru siluetă, pentru ten și pentru inimă! Este un fruct gustos și dulceag, spre deosebire de celelalte fructe citrice care sunt foarte acre. Pulpa lui este foarte plăcută, are o textură crocantă și este plină de suc, dacă este bine copt fructul.

Datorită faptului că arde grăsimile și accelerează procesul de slăbit, pomelo este indicat în toate curele de slăbire și are rezultate concrete într-un timp foarte scurt.

Ce origine are pomelo și unde este cultivat

Pomelo - proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

Intrat de curând în supermarketurile din România, pomelo a cucerit foarte ușor iubitorii de fructe. Din octombrie până în lunile martie sau aprilie putem găsi fructe de pomelo bine coapte aproape în orice magazin alimentar și în orice piață. Este solicitat de români și foarte îndrăgit. Până și copiii îl consumă cu plăcere, deoarece nu are un gust acru, în schimb conține o concentrație mare de vitamina C.

Pomul care face pomelo poartă numele științific de Citrus maxima sau Citrus grandis, având fructele cele mai mari din familia citricelor. Pomelo este un pom natural, cunoscut și cultivat din Antichitate în Asia de Sud și de Sud-Est, în zonele subtropicale.

Multă lume are impresia greșită că pomelo este un hibrid, dar în realitate el este un fruct natural, iar din încrucișarea lui cu portocalele a apărut grepfrut.

Pomelo are frunze veșnic verzi și flori albe, mari, cu un parfum deosebit, distinct folosit în industria cosmeticelor. Este un pom intens cultivat în Asia, dar și în India sau Israel.

Fructele pomelo – particularități

Aceste fructe pot atinge mărimi impresionante. Cultivate în cele mai bune condiții, multe dintre ele pot ajunge la greutatea de două kilograme, dar cea mai grea este coaja.

Pomelo poate avea coaja albă, galbenă sau portocalie, iar pulpa din interior galben-aurie, portocalie sau roz. Coaja este foarte groasă și este căptușită cu un strat interior alb, moale și pufos, care protejează pulpa suculentă.

Spre deosebire de alte citrice, pulpa de pomelo este foarte cărnoasă și sățioasă. Unele fructe sunt mai suculente, altele au pulpa mai seacă, dar au și acestea un gust bun. Pomelo este cel mai puțin acru și amărui dintre toate fructele citrice, dar și mai puțin parfumat în comparație cu portocalele sau grepfrut.

Valori nutriționale și conținutul de vitamine

Pomelo este sățios, datorită conținutului ridicat de fibre, dar are foarte puține calorii și multă vitamina C, care ajută la slăbit.

Iată ce conține o porție de 100 gr de pomelo și care este concentrația de vitamine și săruri minerale din doza zilnică recomandată.

  • Calorii – 38 kcal
  • Carbohidrati – 9.62 g
  • Fibre – 1 g
  • Grasimi – 0.04 g
  • Proteine – 0.76 g

Vitamine și minerale

  • Thiamină (B1)  – 3%
  • Riboflavină (B2) –  2%
    Niacină (B3) – 1%
  • Vitamina B6 – 3%
  • Vitamina C  – 73%
  • Fier –   1%
  • Magneziu – 2%
  • Mangan – 1%
  • Fosfor – 2%
  • Potasiu  – 5%
  • Sodiu  – 0%
  • Zinc – 1%

Pomelo – beneficiile majore pentru sănătate

Pomelo - proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă
Pomelo roz este mai acidulat și puțin mai acrișor decât pomelo galben

Pomelo reprezintă o gustare foarte sănătoasă și sățioasă în sezonul rece, când ajunge pe piața din România. Este ușor de tolerat de către diabetici și de către persoanele care au probleme cu balonarea și acidul gastric, dar și de către copiii.

Gustul lui ușor dulceag este apreciat de mulți consumatori și este, poate, cel mai ușor de consumat dintre toate citricele. Pomelo se curăță ușor, iar membrana subțire care înconjoara feliile de pulpă poate fi ușor înlăturată, spre deosebire de grepfrut sau portocale. Această membrană are un gust mai amar. Dacă este înlăturată, pulpa de pomelo devine mult mai dulce și gustoasă.

Pomelo a cucerit piața românească și datorită faptului că este un fruct bun în dietele de slăbit. El poate înlocui orice tip de gustare dimineața sau după amiaza sau chiar o cină frugală, atunci când vrem să scăpăm rapid de kilogramele în plus.

Iată și cele mai mari avantaje pe care le are consumul regulat de pomelo

  • Ajută la eliminarea toxinelor din organism
  • Favorizează absorbţia fierului în intestin;
  • Contribuie la reducerea colesterolului;
  • Stimulează sistemul imunitar;
  • Are efect antioxidant şi elimină radicalii liberi;
  • Întăreşte rezistenţa oselor și tonifică vasele capilare;
  • Scade riscul apariţiei cariilor;
  • Reduce stresul şi oboseala;
  • Este un bun remediu în cazul infecţiilor virale şi bacteriene;
  • Ajută în afecţiuni ale aparatului circulator, varice sau dureri de articulaţii
  • Pomelo este recomandat în diete pentru senzația de sațietatea și concentrația mare de vitamine și săruri minerale;
  • Ajută inima și previne depunerile de colesterol pe artere

Cum să alegi un pomelo bine copt

Coaja groasă ne împiedică să alegem acest fruct după miros și parfum. Dar putem alege în funcție de culoare. Un pomelo bine copt trebuie să aibă o culoare aprinsă, fie galben-portocalie, fie galben – roz. Fructele cu pete verzui sunt mai puțin coapte și este posibil să nu fie chiar atât de suculente. De asemenea, la un fruct bine copt, coaja este netedă.

Pe de altă parte, trebuie să cântărești în mână pomelo. Dacă îți lasă impresia de fruct greu, atunci știi că este zemos și bine copt. Dacă este un fruct mai ușor pe cât este de mare, înseamnă că nu este prea bine copt.

Multe fructe pomelo sunt ambalate în plase individual, pentru a rezista mai bine la transport. În acest caz, trebuie să verifici partea de jos a fructului la mijloc, acolo unde a rămas urma florii. Când fructul este vechi și începe să se strice, aici devine moale și se apasă foarte ușor.

Un pomelo bun și proaspăt trebuie să aibă o coajă fermă peste tot.

Trebuie să mai știi că un pomelo cu un gust prea amar arată că a fost cules înainte să fie bine copt și a fost ținut la temperaturi foarte joase pe timpul transportului. Acesta nu este un fruct prea bun!

Cum se folosește pomelo în bucătărie

pomelo

Acest fruct cu un gust mai dulceag și ușor neutru poate fi combinat cu multe alte fructe, dar și cu alimente sărate. El poate fi folosit în salatele de fructe exotice, dar și făcut pe grătar lângă pește.

În bucătăria asiatică, pomelo este folosit în garnituri, supe și sosuri iuți, pentru a le îndulci.

Mai poate fi folosit în plăcinte și budinci, dar mult mai sănătos este consumat în mod natural.

Pomelo se păstrează la temperatura camerei, într-un spațiu răcoros, după ce este cumpărat și poate rezista aproape o săptămână. El trebuie consumat în câteva zile, pentru a te bucura de aroma și de sucul lui proaspăt.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton