De la începutul campaniei „Curățăm România”, în țara noastră au fost strânse peste 300 de tone de deșeuri.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut un apel către populație cu această ocazie, rugând românii să nu mai arunce deșeurile în alte locuri decât la gunoi: „Fac un apel la toată lumea, să încetăm să mai aruncăm deşeuri în zone nepermise, să învăţăm să ne pese şi să ne implicăm chiar şi atunci când nu ne obligă cineva sau când ne forţează perspectiva unor amenzi”.
În România s-au desfășurat, în cadrul campaniei „Curățăm România”, activități de ecologizare, de educare a tinerilor și de popularizare a măsurilor luate la nivel european în ceea ce privește protecția mediului înconjurător. În plus, au fost explicate regulile care trebuie respectate de cetățeni pentru a conserva integritate mediului și a propriei sănătăți.
Activitățile organizate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au rezultat în colectarea unei cantități de peste 300.000 de kilograme de deșeuri abandonate. Persoanele implicate în aceste activități au contribuit nu doar la respectarea mediului înconjurător, ci și la respectarea comunității din care fac parte.
„Cele peste 300 de tone de deşeuri colectate în cadrul a peste 600 de acţiuni de ecologizare organizate în primele 2 săptămâni de campanie reprezintă cifre semnificative, însă şi mai însemnată este cantitatea de deşeuri abandonate de semenii noştri, pe care încă le întâlnim peste tot prin ţară”, a spus Tanczos Barna. „Noi suntem determinaţi să continuăm şi ne bucurăm că din ce în ce mai multe entităţi ni se alătură”.
Barna a mai adăugat apoi: „Mâine este Ziua Internaţională a Pământului, iar creştinii ortodocşi sărbătoresc Vinerea Mare. Ar trebui să fie un prilej de reflecţie şi un moment în care să tragem linie. Să schimbăm ceva în viaţa noastră şi în felul în care ne raportăm la lumea înconjurătoare, la mediu, în special, deoarece Pământul este casa noastră, unica pe care o avem”.
Zeci de primării s-au implicat în campanie, alături de instituțiile care țin de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor și nu numai. Într-un comunicat transmis Agerpres, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a transmis: „Există la nivel de judeţ echipe de lucru coordonate de Instituţia Prefectului formate din reprezentanţi ai tuturor serviciilor deconcentrate ale MMAP, ai Consiliului Judeţean, ai Asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI), ai Inspectoratului Şcolar Judeţean care lucrează cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne”.