Jurnalist rus aflat în exil: „Aşa se simţeau jurnaliştii care lucrau în Germania nazistă”

.

În Rusia, jurnalismul este dominat de cenzură și propagandă, motiv pentru care mai mulți jurnaliști au decis să plece din țară.

Este și cazul lui Valery Nechay, coordonator al staţiei din Sankt Petersburg a radioului independent Ecoul Moscovei și cercetător în ştiinţe politice la Higher School of Economics în Sankt Petersburg.

Când o nouă legislație a limitat libertatea presei, când a început să primească amenințări la adresa lui, a mamei sale și a colegilor săi, și când postul său de radio a fost blocat, Valery Nechay a știut că nu mai poate să rămână în Rusia.

La 1 martie, jurnalistul a trecut granița spre Armenia, fiind calea cea mai sigură, întrucât nu implica folosirea unui pașaport internațional. El este stabilit în prezent într-o țară a cărui nume nu vrea să îl divulge public și continuă să își producă emisiunea pe YouTube

Jurnalistul a oferit un interviu în exclusivitate pentru Libertatea, în care a vorbit despre situația presei din Rusia, dar și despre speranța că într-o zi, războiul se va sfârși, regimul lui Putin nu va mai exista, iar jurnaliștii independenți se vor putea întoarce acasă.

Citește și: Cum s-a schimbat viața rușilor în urma sancțiunilor: „Oamenii amână planuri cum ar fi să meargă la facultate sau să-și cumpere o casă”

Citește și: Asistență psihologică pentru familiile care se ascund în metroul din Kiev

Citește și: Rusoaicele își taie gențile Chanel de mii de euro. Care este motivul

Citește și: Aproape 2.000 de copii din Ucraina au cerut să fie înscriși în învățământul din România

Momentul când Valery Nechay a știut că ar trebui să părăsească Rusia a venit destul de repede, după cum a povestit el: „Onest vorbind, mi-am dat seama că probabil ar trebui să părăsesc Rusia când a început războiul, pentru că era îngrozitor. Rusia invada o ţară vecină”.

El a adăugat: „Pentru mine, pentru prietenii şi colegii mei, arăta ca începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. La un moment dat, ne gândeam că aşa se simţeau jurnaliştii care lucrau în Germania nazistă. Apoi a venit noua legislaţie, care a schimbat complet peisajul media: nu puteai nici folosi cuvântul război. Am decis să plecăm în străinătate şi să lucrăm de la distanţă”.

Totodată, jurnalistul rus s-a arătat optimist cu privire la cât va mai dura tirania lui Putin. „Cred că jurnaliștii se vor întoarce numai după ce se va încheia războiul, pentru că altfel ar fi închişi”, a spus el. „Credem că este ultimul episod al regimului lui Putin. Există această speranţă că războiul se va sfârşi când regimul lui Putin se va încheia. Sau invers, nu ştim care va veni prima. La un moment dat, se va întâmpla”.

Foto – Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton