Cum s-a schimbat viața rușilor în urma sancțiunilor: „Oamenii amână planuri cum ar fi să meargă la facultate sau să-și cumpere o casă”

.

Viața rușilor s-a schimbat mult în urma sancțiunilor impuse de Occident, cheltuielile pentru alimente dublându-se.

Cetățenii ruși cheltuiesc în medie 40% din venitul lor pe alimente, adică de două ori mai mult decât o făceau înainte de războiul din Ucraina, potrivit directorului biroului de legătură cu Rusia al agenției ONU pentru alimente, citat de Reuters.

Datele guvernului rus arată că de la începutul anului până la 1 aprilie prețul alimentelor a crescut cu 18,75%. Oleg Kobiakov, de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, a spus că multe gospodării ruse recurg la diferite strategii pentru a face față crizei, ținând cont că o mare parte din venituri este destinată nevoilor de bază, cum ar fi hrana.

„Oamenii amână planuri cum ar fi să meargă la facultate sau să-și cumpere o casă”, a explicat Oleg Kobiakov, potrivit Libertatea. „Ei economisesc în cazul în care își pierd locul de muncă sau în caz de deces”.

Citește și: Atac cu rachete în gara din Kramatorsk, în timp ce civilii erau evacuați. „Zeci de morți și răniți”

Citește și: Volodimir Zelenski, nou discurs emoționat. Ce a cerut președintele Ucrainei

Citește și: Președintele Comisiei Europene, despre presiunile lui Vladimir Putin: „Plătim în euro şi nu în ruble”

Citește și: Klaus Iohannis a decorat mai mulți medici de Ziua Mondială a Sănătății: „Am depășit o perioadă neagră a unei pandemii fără precedent”

Kobiakov a spus că o gospodărie medie din UE cheltuie aproximativ 12% din venituri pe alimente. În Rusia nu se poate vorbi încă despre foamete, dar gospodăriile mai sărace se vor confrunta cu niveluri crescute de insecuritate alimentară.

La declanșarea războiului, mulți ruși au intrat în panică și au cumpărat produse de bază, cum ar fi zahăr și hrișcă, temându-se că prețurile vor continua să crească. Ca rezultatul, guvernul a resimțit presiunea de a reduce inflația.

Un sondaj Reuters arată că economia Rusiei ar putea scădea cu 7,3% în 2022, fiind cea mai profundă contracție din 2009 încoace. Salariile rușilor au rămas la fel ca la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton