Florin Cîțu, despre o posibilă criză economică în România: „Nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu”

.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a explicat într-o postare pe Facebook că România va intra într-o criză economică severă.

Florin Cîțu susține că economia României va avea o creștere economică aproape de zero, ținând cont că bugetul a fost fundamentat pe o creștere economică de 4,6%. „Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum”, a zis el, citat de Digi24. „Este prea târziu”.

Într-o postare pe Facebook, fostul premier a scris: „Economia României va avea o creștere economică aproape de zero anul acesta. Bugetul este construit pe o creștere economică de 4.6%. Cu o probabiliate destul de mare vom intra într-o criză economică severă. Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu”.

El a spus că măsurile trebuie luate acum, pentru a garanta revenirea economiei din a doua parte a anului 2023. Fără ele, criza economică s-ar putea extinde până în 2025-2026.

Citește și: Românii își vor putea amâna ratele la bănci. Marcel Ciolacu: „Au existat scumpiri speculative, de asta trebuie să prevenim aceste lucruri”

Citește și: Incendierea sau îngroparea deșeurilor va fi pedepsită cu închisoare de la trei la cinci ani

Citește și: Ucraineanca Yulia Chernitskaya, plăcut surprinsă de români! „Am crezut că sunt lacomi”

Citește și: Rusoaicele își taie gențile Chanel de mii de euro. Care este motivul

Mai mult, Cîțu a enumerat mai multe măsuri pe care el le vede necesare pentru criza economică, printre care „menținerea puterii de cumpărare a tuturor românilor prin reducerea contribuțiilor cu 5 puncte procentuale, impact bugetar mai mic cu aproximativ 6 miliarde lei decât pachetul de măsuri sociale prezentat” și „accelerarea reformelor: pensii, salarii în sectorul bugetar și administrație”.

O altă măsură sugerată de Florin Cîțu este rembursarea TVA. „Până acum sumele rambursate sunt mai mici cu 2 miliarde în comparație cu anul trecut”, a subliniat oficialul. „Asta înseamnă 2 miliarde de lei pe care firmele nu le au în condițiile unei inflații galopante. Dacă nu se rambursează tot TVA, o mare parte din firme își vor înceta activitatea”.

Totodată, Cîțu îndeamnă decontarea la timp a concediilor medicale, întrucât „restanțele statului pentru firme înseamnă creșterea riscului de faliment pentru aceste firme” și atragerea de investitori pentru reforma companiilor de stat, pentru că „fără acești investitori presiunea pe bugetul de stat o să fie prea mare și până la urmă statul o să fie forțat să declare faliment pentru industrii întregi”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton