Cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Rugăciune 1 aprilie

.

Pe 1 aprilie, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca.

Născută în Egipt, la vârsta de doar 12 ani, Maria Egipteanca și-a părăsit familia și a plecat în Alexandria, unde, timp de 17 ani, a dus o viață desfrânată.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Rugăciune 1 aprilie

La 29 de ani, a părăsit Alexandria și, cu ajutorul unor tineri din Egipt și Libia, care călătoreau pe mare, a ajuns la Ierusalim pentru a participa la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Ajunsă în Ierusalim, Maria nu a putut intra în Biserica Sfântului Mormânt. Simțea cum o putere nevăzută o oprește. Atunci a înțeles că modul ei de a trăi o face nevrednică de a intra în acel locaș.

Începând de atunci, Maria Egipteanca s-a rugat neîncetat Fecioarei Maria să-i facă posibilă intrarea spre închinare în Biserica Mormântului Sfânt, cu promisiunea că își va schimba modul de a trăi.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Când este Sfântul Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion

Sfântul Ilie. Ce tradiții se respectă în ziua marelui prooroc

Cine a fost Sfântul Nicolae. Ocrotitorul copiilor și al tinerilor!

În cele din urmă a reușit să se închine Sfintei Cruci, luând ulterior decizia de a-și trăi restul vieții în pustia Iordanului, unde a stat 47 de ani, în post și rugăciune.

Credincioșii ortodocși pot citi, în prima zi a lunii aprilie, Troparul Sfintei Maria Egipteanca. Acesta conține cuvinte puternice, pline de semnificație. Citește-le cu voce tare, după aprinderea unei lumânări sfințite.

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Maria, duhul tău.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului, a Sfinților Mucenici Gherontie și Vasilid, precum și a Sfântului Ahaz.

Foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton