Risc de explozie a unor muniții în zona Cernobîl. Ucraina cere trupelor ruse să se retragă

.

Armata Ucrainei a avertizat asupra riscului de explozie a unor muniții în zona Cernobîl, cerând armatei ruse să se retragă.

Ucraina a cerut trupelor invadatoare ruse care ocupă uzina Cernobîl să se retragă, potrivit declarațiilor făcute de vicepremierul Irina Vereșciuk, citată de Reuters și Agerpres.

„Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl şi să trimită o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare”, a explicat Vereșciuk. Totodată, Vereșciuk a cerut Rusiei să permită crearea a 97 de coridoare umanitare, către cele mai lovite sate și orașe din Ucraina.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a mers în Ucraina pentru a discuta cu guvernul de la Kiev cu privire la garantarea siguranței și securității instalațiilor sale nucleare.

Forțele ruse au capturat centrala de la Cernobîl în data de 24 februarie, în prima zi a invaziei. În urmă cu o săptămână, au fost depistate cel puțin șapte incendii în vecinătatea reactorului nuclear.

Citește și: ANM: norul de fum din zona Cernobîl se deplasează spre Rusia

Citește și: Oligarhul rus care se plânge că nu poate trăi cu 2.500 de lire sterline: „Nici măcar nu pot să scot pe cineva la restaurant”

Citește și: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că „nu există un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare”

Citește și: Reacția lui Joe Biden, după ce l-a făcut pe Vladimir Putin „măcelar”: „Nu retrag nimic”

Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Lyudmila Denisova, a explicat că incendiile au dus la un nivel crescut de poluare radioactivă a aerului. Mai mult, ele pot reprezenta o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru țările europene vecine.

Acum două zile, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că norul rezultat în urma incendiilor de pădure din zona Cernobîl se îndreaptă către sudul, apoi către estul Ucrainei, iar ulterior spre Rusia.

Într-un comunicat de presă, ANM a transmis: „Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”.

Și Vereșciuk a vorbit despre această problemă pe canalul ei de Telegram: „În zona de excludere au început incendii masive, care pot avea consecinţe foarte grave. Acum este imposibil să controlăm şi să stingem incendiile în totalitate din cauza capturării zonei de excludere de către forţele ruse de ocupaţie”.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton