Ai dureri la menstruație, te ține prea mult sau prea puțin, arată ciudat? Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie (Fertilia Medical Center) îți spune ce este normal și ce nu la menstruație.
Trebuie să știi că ciclul este, de fapt, durata între 2 menstruații, nu perioada în care sângerezi. În general, ciclul are 28 de zile. Se acceptă ca normal intervalul 24-32 de zile.
Menstruația normală, care apare după un ciclu menstrual, durează 3-5 zile.
Dacă menstuația ta durează mai mult de 5 zile, posibilele cauze sunt o tulburare în secreția de hormoni ovarieni (dacă ai 20-25 de ani și nu iei pilule anticoncepționale), un fibrom uterin sau o afecțiune gravă, care poate ajunge la cancer de endometru, în cazul femeilor în vârstă.
Dacă schimbi cel puțin 5 tampoane pe zi, ai un flux menstrual normal. Este mai greu însă de definit ce este prea mult sau prea puțin. Dacă volumul de sânge este mare și seamănă mai degrabă cu o hemoragie, trebuie efectuate investigații endocrine și ale uterului, pe care le va stabili medicul tău ginecolog.
Dureri la menstruație
Foarte multe femei acuză dureri la menstruație. Cauza exactă pentru dismenoree nu se cunoaște. Există câteva teorii care indică posibile cauze, dar medicii nu s-au pus încă de acord în această privință. Cel mai probabil, durerile la menstruație sunt cauzate de sinteza de progesteron de la o ovulație anterioară. Durerile reprezintă, deci, un semn că la menstruația anterioară lucrurile au decurs cum trebuie. Dar dacă ele devin puternice, sunt însoțite de stare de leșin și dureri de cap, medicul își va recomanda fie pilule anticoncepționale (care pun ovarele în repaos și împiedică astfel durerile la menstruație), fie antiinflamatorii locale sau intrarectale (supozitoare), cu o zi două înainte de venirea menstruației, atunci când sânii se umflă și devin mai sensibili. De obicei, după naștere, durerile la menstruație se reduc, pentru că după sarcină ligamentele de susținere ale uterului se relaxează.
Dacă durerea este mai accentuată după menstruație, cauza poate fi endometrioza. Boala, relativ greu de depistat, caracterizată prin dureri după menstruație și uneori în timpul contactului sexual, se asociază cu incapacitatea de a obține o sarcină, deși toate analizele par normale.
Endometrioza se poate diagnostica prin ecografie endovaginală doar când este în stadiu avansat. Pentru diagnosticarea ei se impune o investigație laparoscopică.
Dacă mirosul sau coloarea menstruației se schimbă față de luna trecută de vină s-ar putea să fie o endometrită, o infecție care poate a ascensionat și a devenit uterină. Medicul va recomanda examen bacteriologic din secreția vaginală, în urma căruia va prescrie un tratament cu antibiotic.
Dacă sângerezi puțin, iar culoarea sângelui este mai degrabă maronie, ai putea fi însărcinată sau ai putea avea un polip care se necrozează. Dacă notezi orice schimbări la menstruație, de la o lună la alta, raportează-te imediat medicului tău.
Evită tampoanele interne!
Uzul tampoanelor interne (intravaginale) favorizează apariția endometriozei, care cauzează infertilitate și dureri abdominale severe – ne avertizează medicii. Tampoanele intravaginale trebuie păstrate doar pentru momente de urgență!
Video Robert Hanciarec. Filmare realizată la Fertilia Medical Center. Mulțumim pentru sprijin!