Ce boli de piele poţi să iei de la WC

.

Folosirea toaletelor în alte locuri decât acasă te poate îmbolnăvi, dacă nu ai grijă de sănătatea ta şi de normele de igienă. Vezi ce boli de piele poţi să iei de la WC-urile publice, la locul de muncă, în parc sau localuri.

Dermatita colacului de WC

Deşi este destul de rară în lumea civilizată, dermatita colacului de toaletă apare adesea la copii, în ţările mai slab dezvoltate.
Expunerea la un colac de toaletă din lemn, eventual lăcuit sau vopsit  irită pielea şi da reacţii alergice, respectiv dermatită.
Zonele afectate de dermatita colacului de Wc sunt fesele şi coapsele, adică exact zonele de pe corp care intră în contact cu colacul vasului de toaletă.
Deşi se tratează rapid cu corticosteroizi aplicaţi local, dermatita colacului de WC este rar diagnosticată corect din prima, ceea ce duce la agravarea simptomelor deranjante.

Tinea – dermatofiţia

Dermatofiţii sunt fungi care atacă celulele de piele moartă de pe cap, faţă, barbă, unghii, zona inghinală, palmele, tălpile şi trunchiul.
Infecţia cu aceşti fungi este încurajată de zonele cu umiditate crescută, cum ar fi toaletele de la piscine, spa, saună, dar şi de leziuni ale pielii şi contactul direct cu zona infestată.
Infecţii bacteriene cu streptococi, stafilococi, etc, care se manifestă la nivelul pielii, infecţii fungice care rezistă în zonele umede ale toaletelor publice, toate acestea pot aparea dupa utilizarea vasului de WC in mod necorespunzator.

Ce să faci ca să eviţi contaminarea cu infecţii şi dermatite

Medicii recomandă evitarea contactului direct al pielii cu suprafaţa toaletei şi a vasului de WC în mod special.
Folosirea unor apărtoare de hârtie pentru colacul de toaletă reduc contactul direct al pielii cu germenii.
Înlocuirea colacului de Wc din lemn cu unul de plastic, mai uşor de curăţat şi igienizat.
Curăţarea toaletei să se facă cu produse de curăţat care nu conţin substanţe iritante pentru piele (fenoli, formaldehidă)şi care nu provoacă alergii.
Dezinfectarea cu alcool a suprafeţelor şi a tegumentelor care au atins zone contaminate este mai indicată, deoarece dezinfectează fără să atace pielea.
Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 5 afecţiuni de piele care apar pe fund

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton