Urzicile – beneficii și proprietăți. Cum folosești urzicile în rețete

.

Pe cât sunt de înțepătoare, pe atât sunt de binefăcătoare! Urzicile sunt buruieni de leac folosite de mii de ani pentru vindecarea durerilor și pentru refacerea organismului. Învață cum să le pregătești și cum să folosești urzicile în rețete pentru a beneficia de calitățile lor curative.

Urzicile se numără printre cele mai vechi leacuri ale strămoșilor noștri. Chiar dacă par niște ierburi banale, substanțele înțepătoare ascunse în frunze sunt apreciate în medicina naturistă și sunt considerate printre cele mai bune tratamente pentru diverse dureri articulare, pentru stimularea circulației, pentru imunitate și tonusul organismului.

Urzicile, buruieni de leac

urzici

Urzica poartă numele științific de urtica dioica și este una dintre cele mai răspândite plante de pe glob, crescând aproape în fiecare regiune în afară de Africa și zonele arctice.

La noi în țară, urzicile cresc spontan peste tot, și la câmpie, și la munte, în special pe lângă păduri și crânguri, pe lângă fânețe, livezi și prin curțile noastre.

Urzica este o plantă care iubește lumina și umezeala, de aceea vei găsi foarte multe urzici mai ales pe lângă ape, pârâuri și lacuri.

Urzicile răsar de îndată ce se încălzește pământul primăvara și încep să înflorească prin luna aprilie. Florile sunt femine și masculine, mici, lipsite de frumusețe și verzui.

Frunzele sunt acoperite de perișori aspri, un fel de ghimpi în miniatură, care înțeapă mai tare și provoacă usturimi persistente cu cât sunt plantele mai bătrâne.

De ce înțeapă urzicile

Frunzele și tulpinile urzicilor se apără de prădători cu acești perișori aspri și bine ascuțiți, care pătrund sub piele. Perișorii sunt formați din siliciu și sunt goi la interior, fiecare având la bază câte un depozit minuscul de venin care conține mai multe substanțe iritante: acid formic (similar cu cel din veninul furnicilor), histamină, acetilcolină, serotonină și alți acizi care nu au fost identificați încă.  

Perișorii aspri sunt foarte fini și pătrund imediat în piele, chiar dacă atingi ușor plantele. Acidul din frunze provoacă imediat usturime, mici umflături roșii și pustule albe. Sunt persoane care au o reacție alergică foarte puternică la urzici, iar acestea trebuie să se ferească cu mare grijă.

Când și cum se culeg urzicile

Urzicile pentru consum, dar și pentru tincturi sau alifii se culeg primăvara devreme, când frunzele sunt mici și fragede și înțeapă cel mai puțin.

În general, este bine să culegi frunzele când plantele au între 10 și 15 cm înălțime. Urzicile cresc tot timpul anului, de aceea vei găsi frunze fragede mai mereu prin tufele de urzici.

Plantele mici, de până la 6 – 7 cm pot fi folosite în întregime. De la plantele mature, este bine să culegi doar frunzele fragede din vârful lăstarilor.

Este bine să fii înarmată cu mănuși de latex și cu o foarfecă, pentru a le culege fără dureri.

Dacă nu ai mănuși la tine, caută în jur frunze de ștevie și freacă-te bine pe mâini cu ele. Seva de ștevie calmează usturimea provocată de urzici. Acasă, te poți spăla cu apă rece și bicarbonat pentru a calma durerea și iritația roșie.

Urzicile culese și lăsate să se ofilească la umbră sau într-un spațiu răcoros își pierd acidul care înțeapă și pot fi folosite a doua zi pentru diverse leacuri naturiste.

Proprietățile vindecătoare ale urzicilor

urzici

În pofida faptului că urzicile ustură foarte tare și sunt greu de preparat în comparație cu alte plante medicinale, proprietățile lor benefice au fost apreciate încă din vremuri vechi. Medicii antici recomandau adesea fiertura de urzici pentru stomac, pentru rinichi, pentru infecții ale vezicii urinare.

Din vremurile medievale, urzicile erau deja folosite pentru durerile de articulații, pentru astm, pentru reumatism, alergii și eczeme. De asemenea, ceaiul de urzici era folosit pentru creșterea părului sau pentru vindecarea rănilor. Întreaga plantă era folosită, de la rădăcină și frunze, până la semințe.

Urzica este o plantă foarte bogată în săruri și vitamine, conține beta-caroten, vitaminele A, C, E şi K, mai multe dintre vitaminele B, taninuri, uleiuri volatile, flavonoide, fier, calciu, potasiu, fosfaţi şi dioxid de siliciu.

În ceea ce privește valorile nutriționale, 100 de grame de urzici conțin:

  • Acid folic – 14 mcg
  • Calorii – 42 kcal
  • Vitamina A – 2.011 IU
  • Vitamina B – 0,103 mg
  • Vitamina K – 498,6 mcg
  • Fibre – 6,9 g
  • Calciu – 481 mg
  • Fier – 1,64 mg
  • Magneziu – 57 mg
  • Fosfor – 71 mg
  • Zinc – 0,34 mg
  • Potasiu – 334 mg
  • Proteine – 2,71 mg

Boli și afecțiuni care pot fi tratate cu urzici

Consumul de urzici în cantitate moderată este benefic organismului. Urzicile pot fi consumate crude în salate de verdețuri sau preparate termic. Mare parte din beneficiile lor, mai ales sărurile de fier, calciu și siliciu nu se pierd în timpul gătirii.

Anemia

Fiind o sursă importantă de fier, urzicile consumate primăvară previn stările de astenie, previn și tratează anemia, mai ales în cazul copiilor. Se recomandă o cură cu ceai de urzică vreme de o lună de zile. Urzicile au proprietăți antianemice, remineralizante, hemostatice și echilibrează sistemul de apărare al organismului. Ele stimulează imunitatea organismului și ajută la o mai bună regenerare a celulelor roșii din sânge.

Reumatismul

Histamina, un acid prezent în cantitate mare în frunzele de urzici, combate inflamația articulațiilor și este un remediu foarte bun pentru cei care suferă de artrită și reumatism. Se recomandă o cură cu suc de urzici de 2 – 3 săptămâni. Sucul trebuie preparat zilnic, să fie proaspăt, și nu se bea mai mult de 300 ml pe zi.

Hemoragii

Datorită vitaminei K și a fierului, ceaiul de urzică este recomandat în caz de hemoragie, menstruații abundente, hemoragii uterine după naștere.

Diaree

Ceaiul de urzică sau mâncărica de urzici sunt recomandate pentru persoanele care se confruntă des cu diareea. Urzicile calmează inflamația intestinelor, ajută la vindecarea infecțiilor bacteriene, echilibrează flora intestinală și refac tranzitul normal.

Afecțiuni respiratorii

Sucul și ceaiul de urzică sunt recomandate celor care suferă de bronșite, astm, infecții și inflamații ale căilor respiratorii. Se poate face o cură lungă cu ceai de urzică timp de aproape 2 luni pentru a decongestiona căile respiratorii și pentru a combate inflamația pe termen lung.

Diabet

Urzica este recomandată adesea și persoanelor care suferă de diabet. În amestec cu alte plante care ajută în caz ce diabet, urzica ajută la scăderea zahărului din sânge, dar trebuie consumată crudă sau sub formă de suc proaspăt.

Colonul iritabil

Datorită faptului că urzicile au efect calmant, cicatrizant și de refacere a țesuturilor, ele pot fi folosite de către persoanele care au tot timpul probleme cu digestia, care suferă de flatulență și colon iritabil.

Răni, inflamații ale pielii, ulcerații

Acizii din urzici au acțiune antibacteriană, iar tinctura de urzică poate fi folosită pentru a trata diverse infecții și inflamații la nivelul pielii, inclusiv acneea.

Căderea părului

Tinctura sau ceaiul de urzică pot fi folosite după ce ne spălăm pe cap pentru a stimula creșterea de noi fire de păr, pentru a combate mătreața și pentru a vindeca scalpul iritat.

Precauții cu privire la consumul de urzici

Persoanele care suferă de afecțiunile menționate mai jos este bine să consume foarte rar urzici și să evite ceaiurile sau infuziile din urzici:

  • hipertensiune arteriala,
  • ateroscleroza,
  • hemoragii provocate de fibroame
  • tromboflebită,
  • arterite.

Cum se prepară urzicile crude pentru salate

Urzicile - beneficii și proprietăți. Cum folosești urzicile în rețete

Frunzele fragede de urzici pot fi consumate crude, în cantitate mică, în salate combinate cu ceapă verde, salată verde, spanac și pătrunjel sau alte verdețuri de primăvară.

Pentru a îndepărta orice pericol să te înțepe, frunzele fragede se curăță de pe codițe, se spală bine cu apă rece și se pun într-un caston înalt. Se presară puțină sare, puțin ulei și oțet și se amestecă bine cu o lingură de lemn, astfel încât oțetul să distrugă acizii din frunze.

Se gustă frunzele să nu înțepe și, dacă sunt sigure pentru consum, se spală cu apă rece și se adaugă în salate.

Cum folosești urzicile în rețete

Folosește mănuși pentru a spăla și curăța urzicile și nu uita că ele pot fi pline de pământ și nisip. Frunzele trebuie rupte de pe codițe și spălate foarte bine în apă rece, apoi ținute 10 minute într-un castron cu apă și oțet. Apoi, se spală foarte bine din nou și pot fi folosite la diverse preparate gustoase și pline de minerale.

  • Ciorbă cu urzici, lobodă și verdețuri de primăvară;
  • Mâncărică de urzici scăzută, cu ceapă verde și ouă ochiuri;
  • Mâncărică de urzici cu orez;
  • Piure de urzici cu lapte, unt și usturoi
  • Garnituri cu urzici, usturoi verde și ceapă pentru fripturi
  • paste cu sos scăzut de urzici și usturoi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton