Home > Social > Drama refugiaților care au fugit de războiul din Orientul Mijlociu, doar pentru a da peste războiul din Ucraina: „Văd o fundătură în fața ochilor”
Drama refugiaților care au fugit de războiul din Orientul Mijlociu, doar pentru a da peste războiul din Ucraina: „Văd o fundătură în fața ochilor”
Refugiații palestinieni care învățau în universitățile din Ucraina au plecat din Orientul Mijlociu pentru a găsi un viitor mai bun, nu un alt război.
Când acești studenți au fugit de conflictul din Fâșia Gaza, nu se așteptau să fugă de un alt război. După cum arată Reuters, Samar Aita, o palestiniană de 21 de ani care studiază ingineria informatică, a trecut prin trei războaie în Gaza, înainte de a se muta în Ucraina acum patru ani. Ea s-a întors acum la familia ei din Rafah, un oraș din sudul Gazei, fugind din Harkov, unul dintre orașele ucrainene bombardate de invadatorii ruși.
„Nu mă așteptam niciodată să trec de la un război la altul, de la un bombardament la altul, de la o strămutare la alta și de la un loc de refugiu într-un alt loc de refugiu”, a spus Aita, citată de Digi24. „Ucraina era un loc foarte calm și sigur, așa că nu m-am așteptat niciodată că voi fi forțată să fug de acolo sau că viața mea va fi în pericol”.
Aita și mama ei, Shadia, și-au adus aminte de bombardamentele din Gaza încă de la primele știri despre invadarea Ucrainei de către Rusia. „Știind că fiica ta este singură și neștiind cât de periculos este acolo m-au îngrijorat și o săptămână n-am putut dormi”, a recunoscut Shadia.
În timpul evacuării, viața Aitei a fost pusă în pericol de mai multe ori. De exemplu, în timpul ieșirii din Harkov cu trenul, ea s-a trezit că traseul a fost schimbat forțat în ultimul moment, pentru a evita un nou bombardament, iar acest lucru a transformat călătoria de 12 ore într-un coșmar de 36 de ore.
După cum arată ministrul palestinian al Afacerilor Externe și al Expatriaților a explicat că au înregistrat 1.300 de palestinieni evacuați din Ucraina de la începutul invaziei. Dintre aceștia, 600 sunt studenți, cei mai mulți studiind medicina.
Unul dintre aceștia este și Abu Rabeea, al cărui vis de a deveni dentist, precum tatăl său, a fost pus pe pauză de război. El era în anul patru de studii la Universitatea de Medicină de Stat din Poltava când au început bombardamentele. „Văd o fundătură în fața ochilor mei, iar viitorul meu este nesigur”, a povestit el.