Ce cred oficialii ruși despre sancțiunile Occidentului: „Reacția Rusiei va fi rapidă, atentă și dureroasă”

.

Rusia a explicat miercuri că pregătește un set de sancțiuni care să afecteze cele mai sensibile domenii ale Occidentului, potrivit Reuters.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai mare criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, acum că Occidentul a impus sancțiuni care au paralizat sistemele financiare și corporative ale Rusiei. Sancțiunile au fost adoptate ca reacție la invazia sângeroasă a Rusiei asupra Ucrainei.

Marți, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA. Această măsură nu va afecta foarte mult situația din SUA, întrucât amerricanii primesc mai puțin de 10% din resursele energetice din Rusia. „Nu vom fi parte a finanțării războiului lui Putin”, a explicat Joe Biden.

Pe de altă parte, Europe primește 30% din petrolul său din Rusia. Tocmai de aceea, liderii statelor europene au ezitat să ia măsuri care să întrerupă aprovizionarea. Sancțiunile împotriva industriei petroliere a Rusiei ar avea un impact mai mare decât cele împotriva industriei gazelor naturale, întrucât veniturile din vânzarea de petrol sunt mai mari și mai importante pentru bugetul de stat.

Citește și: Joe Biden, președintele SUA: „Ucraina nu va fi o victorie pentru Putin. Războiul va lăsa Rusia mai slabă și lumea mai puternică”

Citește și: Imagini emoționante din Odesa: o fanfară cântă „Don’t worry, be happy” în așteptarea atacului Rusiei

Citește și: Paradele gay, motivul bizar oferit de Patriarhul Kiril al Rusiei pentru invadarea Ucrainei

Citește și: Șeful NATO: „Vom proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”

„Reacția Rusiei va fi rapidă, atentă și dureroasă pentru cei cărora li se adresează”, a spus Dmitri Birichevsky, directorul departamentului pentru cooperare economică al Ministerului de Externe, după cum arată agenția de presă rusă de stat RIA, citată de Libertatea.

La rândul său, viceprim-ministrul rus Alexander Novak, a spus că înlocuirea livrărilor de petrol din Rusia către Europa ar avea „consecințe catastrofale”. El crede că, la nivelul pieței globale, prețurile ar putea ajunge la peste 300 de dolari pe baril.

Novak a mai spus că decizia de a renunța la gazul și petrolul rusesc ar trebui luată în unanimitate, la nivelul fiecărui stat, și să existe înlocuitori pentru aceste surse de energie.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton