De ce au mucenicii forma cifrei opt

.

Cu toții așteptăm data de 9 martie pentru a sărbători Mucenicii. În această zi, gospodinele prepară delicioșii mucenici, îi împart celor nevoiași și îi savurează împreună cu familia. În funcție de zonă, acest desert delicios se prepară în două variante – mucenici muntenești, fierți în sirop, cu nucă și mucenici moldovenești, din aluat copt.

Chiar dacă modul de preaparare și gustul mucenicilor diferă, în funcție de regiunea din România în care sunt preparați, toți mucenicii au ceva în comun – au forma cifrei 8.

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce au mucenicii această formă, aflați că simbolistica lor are legătură cu echilibrul cosmic.

Dintre toate practicile străvechi, mai persistă obiceiul ca femeile să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite „sfinţisori” sau „mucenici”, reminiscenţe ale idolilor neolitici ai fertilităţii.  Sfinţisorii” sunt făcuţi din aluat şi au forma antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Ei pot fi copţi în cuptor, ca în Moldova, ori fierţi în sirop îndulcit, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.   

Citeşte şi: Cine au fost cei 40 de mucenici. Tradiții și obiceiuri de 9 martie

Citeşte şi: Când se fac mucenicii. Secrete pentru mucenici pufoși

Citeşte şi: Mucenici moldovenești, rețeta lui Radu Anton Roman

Citeşte şi: Cum prepară Chef Cătălin Scărlătescu mucenicii muntenești

Romanii celebrau în această zi cultul Afroditei şi al lui Adonis. Moartea zeului era marcată prin plânsete rituale, iar bucuria învierii sale o exprimau printr-o veselie debordantă. Şi în credinţele daco-romanilor, în această zi se termina ciclul celor „nouă babe”(murea Baba-Dochia), care semnificau iarna, şi începea şirul zilelor „moşilor”, ce marcau începutul zilelor agricole.

Sfinţii sau mucenicii se fac, de regulă, îngemănaţi (la fel ca cei 40 de Mucenici din Sevastia care s-au înlănţuit în lacul îngheţat), în forma cifrei arabe 8, rar simplu, rotunzi şi asta din cauză ca ei să aducă întrucâtva cu chipul unui om. Şi, deoarece sfinţişorii descrişi mai sus îi întruchipează pe cei 40, după unii chiar 44 de Sfinţi sau Mucenici, fiecare gospodină face câte 40-44 astfel de colăcei – explica folcloristul și etnograful Simion Florea Marian, în lucrarea sa „Sărbătorile la români“, citat de Adevărul.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton