Cine au fost cei 40 de mucenici. Tradiții și obiceiuri de 9 martie

.

Cei 40 de mucenici, pe care românii îi prăznuiesc pe data de 9 martie, amintesc de unul dintre cele mai crunte și sângeroase episoade din prigoana împotriva creștinilor. Pentru sufletele lor și pentru tăria credinței lor, pregătim în fiecare an un festin simplu, cu vin roșu și colaci cu miere.

Cei 40 de mucenici sau martiri, pentru care ne rugăm la 9 martie, au fost soldați de diferite entii, adunați în Legiunea romană Fulminata din Armenia. Cu toții erau creștini, erau romani, armeni și greci, dar regiunea lor de proveniență conta mai puțin decât credința creștină care i-a unit în fața prigonitorilor păgâni.

Cei 40 de mucenici au trăit în vremea împăraților Constantin cel Mare (306 – 337), cunoscut pentru orientarea sa creștină, și Licinius (308 – 324) cunoscut drept un puternic oponent al religiei creștine și un adulator al idolilor vechi.

Cu toate că exista un pact în favoarea creștinismului semnat între Licinius și Constantin cel Mare, conflictul dintre cei doi împărați avea să izbucnească aprig, cu repercusiuni grave asupra comunităților creștine din provinciile de răsărit ale imperiului.

Cum au fost martirizați cei 40 de mucenici

Cine au fost cei 40 de mucenici. Tradiții și obiceiuri de 9 martie

Tinerii soldați creștini din Legiunea Fulminata erau considerați de împăratul Licinius un adevărat pericol pentru domnia lui. În anul 320, când a izbucnit un nou conflict cu împăratul Constantin cel Mare, cei 40 de tineri soldați se aflau pe teritoriul Turciei de azi, în apropiere de cetatea Sevastia.

Tinerii soldați creștini au fost imediat aruncați în închisoare de către comandanții lor, la ordinele lui Licinius. Au fost bătuți cu pietre, torturați și schingiuți, obligați să renunțe la credința lor creștină. Niciunul dintre ei nu a dat dovadă de lașitate. Cu toții au îndurat chinuri cumplite în închisoare, dar nu s-au lepădat de credința lor.

Drept urmare, comandanții au primit ordin să îi arunce în apele înghețate ale unui lac de lângă Sevastia. Un miracol a făcut ca apele lacului să se încălzească și 40 de cununi strălucitoare să coboare din cer asupra tinerilor martiri.

Dar prigonitorii lor i-au scos din ape și le-au zdrobit picioarele, lăsându-i să agonizeze pe mal până când au murit ca niște eroi pentru credința lor dreaptă. Trupurile lor au fost încărcate în care și pregătite să fie duse într-o groapă comună.  

Meliton și sacrificiul unei mame

Povestea spune totuși că unul dintre cei 40 de mucenici nu ar fi murit pe malul lacului. El se zbătea între viață și moarte, sângerând abundent, iar soldații romani i-au chemat mama să îl ia acasă.

Dar femeia și-a dat seama că zilele lui sunt numărate și a vrut ca fiul ei să moară cu onoare, alături de frații lui martiri. Numele tânărului era Meliton. Mama sa i-a pus trupul într-unul din care și l-a ținut în brațe pe drumul morții.

Tânărul și-a dat sufletul în brațele mamei sale, iar numele său a ajuns să fie cinstit alături de numele tuturor martirilor creștini.

La câteva zeci de ani de la martiriul lor, în ziua de 9 martie, a fost stabilit praznicul celor 40 de mucenici și se ține sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox.

Numele celor 40 de mucenici

Așa cum atestă unele izvoare istorice, numele celor 40 de mucenici au fost:

Chirion          Candid          Domnos           Isichie

Iraclie            Smaragd       Evnichie           Valent

Vivian           Claudie         Prisc                 Teodul

Eutihie          Ion                 Xantie                Ilian

Sisinie          Aghie             Aetius                Flavie

Acachie        Ecdit              Lisimah             Alexandru

Ilie               Gorgonie        Teofil                 Domitian

Gaiu             Leonte           Atanasie             Chiril

Sacherdon    Nicolae         Valerie                Filoctimon

Severian      Hudion           Meliton              Aglaie

În București, moaște ale Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se află la Mănăstirea Antim, la Schitul Dărvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Vodă, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei și la Biserica „Sfântul Alexie” de pe Calea Șerban Voda.

Tradiții de 9 martie. Cum se pregătesc măcinicii

mucenici moldovenesti
mucenici moldovenesti

Începutul primăverii a adunat numeroase sărbători și tradiții la români. Dragobetele, mărțișorul și zilele Babelor sunt urmate de praznicul celor 40 de mucenici care sunt sărbătoriți prin bucate deosebite și vin roșu.

În dimineața zilei de 9 martie, se fierb sau se coc mucenicii, se bea vin roșu și se închină un pahar în amintirea tinerilor martiri. În diverse zone din țară, colacii de mucenici se mai numesc măcinici, sfințișori sau moșii de mărțișor.

Mucenicii sau măcinicii se fac din aluat simplu, din făină și apă, cu sare, dar se îndulcesc cu nucă și miere. Nuca amintește de lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos, iar mierea amintește de tinerețea celor 40 de mucenici și de credința lor în religia creștină.

Mucenicii se fac întotdeauna sub forma cifrei 8, această cifră fiind simbolică pentru trupurile martirilor, ea având forma corpului omenesc – trup și cap.

Ce obiceiuri păstrează românii de mucenici

În vremurile de demult, tinerii de la țară scoteau plugurile să înceapă aratul și semănatul de primăvară. Se spunea că cine seamănă pe 9 martie, va avea de 40 de ori mai multe roade în curte și la câmp.

În multe zone din țară se spune că, pe 9 martie, încep Zilele Moșilor de Primăvară. Zilele Babelor sunt schimbătoare, reci, umede și cu puțin soare, dar zilele Moșilor sunt mai bune și mai calde, numai bune pentru începutul lucrărilor la câmp și prin grădini.

În ziua celor 40 de mucenici nu se lucrează în casă, nu se spală și nu se mătură. Femeile împart mucenici și pahare de vin roșu vecinilor și rudelor și au grijă să nu se certe cu nimeni, pentru că altfel rămâneau certați tot anul. Ziua celor 40 de Mucenici este o zi a generozității și a înfrățirii.

Spre seară, în vremurile bunicilor noștri, se aprindeau focuri în sate, unde se adunau tinerii și copiii să se veselească. Tinerii săreau peste foc să alunge ultimele zile reci de iarnă și să cheme căldura soarelui și a focului purificator.

Rugăciunea către cei 40 de mucenici

Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei 40 de mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase.

O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credința nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevarată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile in viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrajmașului.

O, preacinstit Sobor, tamaduieste neputintele noastre, ale credinciosilor slabiti pe cale, ca sa nu ne biruiasca si sa nu ne batjocoreasca necuratul vrajmas, care incearca in tot chipul sa ne abata de la lupta cea mantuitoare.

Voi, Sfintilor Mucenici, care toate le-ati suferit cu imbarbatarea Duhului Sfant, in credinta si rugaciune indelungata, nu incetati sa ne intariti si pe noi, cei ce ne minunam de taria sufletelor voastre strigand Domnului: Slava Tie, Dumnezeul nostru, Preasfanta Treime, Cel ce Te proslavesti in sfintii Tai, slava Tie!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton