Cum vă influențează hormonii viața de cuplu

.

Hormonii au un cuvânt de spus atunci când alegi partenerul, dar și atunci când încerci sa menții o relație. Mai ales femeile sunt influențate de echilibrul precar al progesteronului și estrogenului din corpul lor.
Edeja cunoscut ca, din când în când, furtunile hor monale vin asupra noastra, mai mici sau mai mari, mai uşor de trecut sau nu. Anumite femei trec fara probleme peste perioada premenstruala, dar pentru multe aceasta este un chin. Nu e vorba doar de dureri, ci şi de stari de nervozitate, depresii etc. În plus, ritmul sexual nu este întotdeauna identic cu al partenerului şi de aici apar probleme în cuplu.

Sprijin din partea partenerului

„Din pacate, mulţi barbaţi consi dera înca sindromul premenstrual ca fi ind o invenţie şi tind sa-şi trateze partenerele ca atare, în loc sa încerce sa le înţeleaga şi sa le sprijine în ce le câteva zile ce preced menstruaţia”, remarca Valentin Pescaru, psiholog şi sexolog. „Ei ar trebui sa ofere mai multa atenţie, înţelegere, sprijin în activitaţile curente, calm”.
Specialistul le sugereaza femeilor afl ate în aceasta situaţie „sa-şi informeze partenerul, sa-l educe în acest sens, astfel încât el sa realizeze ca nu este o invenţie şi ca depinde de el ca ea sa treaca mai uşor peste zilele respective”. O alta problema care poate aparea este ca barbatul sa ia totul personal, sa creada ca el este cauza nemulţumirilor. Şi de aceea trebuie sa-i explici cu sinceritate ceea ce simţi.

Soluţii la îndemână

E important sa realizaţi şi ca aceste stari va pot afecta viaţa intima din acea perioada. Nu ar trebui sa te simţi vinovata sau sa încerci sa forţezi nota. Atunci când o femeie este afectata de sindromul premenstrual, este posibil sa nu mai simta dorinţa. Daca eşti în aceasta situaţie, ar trebui sa-i explici cu tact şi sa-l faci sa înţeleaga ca este o problema temporara. Totodata, nu ar trebui sa te consolezi şi sa accepţi lucrurile aşa cum sunt.
Activitatea fi zica susţinuta zi de zi îţi va îmbunataţi cu siguranţa nu doar starea fi zica, ci şi pe cea sufleteasca. Cel mai bun ar fi aerobicul, dar şi o plimbare în aer liber cu pas alert poate face minuni. Ar trebui sa eviţi consumul de zahar, sare şi cafea. Daca simptomele se înrautaţesc, ar fi bine sa te programezi la un consult ginecologic sau endocrinologic.

Înţelegere şi respect

„Sexualitatea este influențata de nivelul de hormoni sexuali specifici: la barbat – de testosteron, la femeie – de estrogen și progesteron. Dorința este strâns legata și de o componenta ereditara, de starea de sanatate, de stilul de viața. Odata cu înaintarea în vârsta are loc o modificare a tuturor acestor parametri, ceea ce duce la scaderea dorinței sexuale și a frecvenței contactelor.
Procesul începe în jurul vârstei de 35 de ani și se intensifica dupa 40 de ani. Dar pe când barbații pot avea viața sexuala și pot procrea pâna la vârste înaintate, libidoul femeilor este influențat foarte mult de menopauza. Însa relația sexuala înseamna mai mult, depinde și de modul în care partenerii comunica, de felul în care se cunosc și se respecta reciproc.
Gestionarea corecta a sanatații, a stilului de viața, a activitaților individuale și comune duce la o sincronizare a celor doi, la creșterea empatiei, cu efecte extraordinare și în relația intima. Faptul ca ei se înțeleg și se respecta va alimenta placerea de a fi împreuna și de a se dori.”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton