Alimentele și băuturile pe care le consumăm au efect asupra sănătății organismului, inclusiv asupra dinților. Iar, dacă tocmai ai făcut un tratament de albire a dinților, este cu atât mai mult recomandat să ai grijă ce alimente și băuturi consumi. Iată mai jos ce trebuie să includă dieta din primele zile de după procedura de albire, dacă dorești să păstrezi nuanța strălucitoare a dinților cât mai mult timp.
Ce se întâmplă cu dinții după procedura de albire
Procedura de albire a dinților vizează coroana lor, respectiv partea vizibilă, care poate avea nuanțe ce pot varia în mod natural de la galben deschis la un gri albicios. Ceea ce explică de ce unii oameni pot avea dinții mai albi decât alții. Unul dintre miturile legate de albirea dintilor este legat de faptul că această procedură poate afecta starea lor de sănătate. Dar numeroase studii au arătat că tratamentele de albire a dinților efectuate de un profesionist, fie el de la o clinica stomatologica Craiova ori București ori oricare alt oraș, sunt sigure și cu riscuri minime. În unele cazuri, medicul stomatolog poate recomanda pacientului, pentru primele zile de după albire, adoptarea unei ”diete albe”. Motivele ar putea fi:
Expunerea temporară a dentinei. Procedura implică folosirea peroxidului de hidrogen, iar expunerea dentinei ar putea crește sensibilitatea ei.
Iritarea gingiilor. Este un efect secundar temporar care va dispărea în până la trei zile după tratament.
Factorii care pătează dinții. Pigmenții, taninurile și acizii sunt substanțe prezente în numeroase alimente, multe sănătoase, dar care pot păta smalțul mai sensibil în primele două zile după tratamentul de albire.
Ce alimente să eviți în perioada de după albire
După procedura de albire, este recomandat să permiți smalțului să se rehidrateze și să-și piardă proprietățile permeabile. În această perioadă, specialiștii recomandă evitarea unor alimente precum:
Alimentele și băuturile de mai jos pot fi consumate fără nicio problema în perioada în care îți albești dinții. Astfel, printre băuturi se numără lichide de culoare deschisă sau transparente, precum apa minerală, berea blondă sau vinul alb.
Include în dieta zilnică sau săptămânală:
Carne albă, precum puiul și curcanul, care nu sunt acide
Pește cu carne albă
Paste și orez cu sosuri albe
Legume și fructe de culori pale, ca bananele, merele și perele
Brânzeturi, care mențin albul dinților, întăresc smalțul și previn apariția cariilor.
Alimente benefice pentru dinți după perioada de tranziție
După perioada mai sensibilă care urmează procedurii de albire a dinților, este recomandat să incluzi în dietă alimente benefice pentru structura acestora. Printre acestea se numără produsele bogate în calciu, cum ar fi lactatele, migdalele și legumele cu frunze verzi, ca broccoli. De asemenea, alimentele care conțin fosfor, precum carnea, ouăle și peștele, ajută la întărirea smalțului și a dentinei.
În afară de dieta prezentată mai sus, medicii recomandă să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dacă nu se poate după fiecare masă. Pe cât posibil, este recomandat să te speli pe dinți mai ales dacă ai consumat alimente și băuturi de culoare închisă, care pot păta smalțul. De asemenea, este important să mergi cel puțin o dată pe an la medicul stomatolog, pentru consult preventiv și un detartraj. Tot medicul îți poate recomanda produse pentru îngrijirea orală care să te ajute nu numai să ai dinți albi, ci și sănătoși.