Studiu: Culorile care țin țânțarii departe

.

Vrei să scapi de înțepăturile de țânțari? Un studiu a dezvăluit de ce culori sunt atrase aceste insecte, precum și nuanțele pe care le ignoră.

Un studiu condus de oamenii de știință de la Universitatea din Washington sugerează că în afară de miros, țânțarii se ghidează și în funcție de anumite culori atunci când își caută gazdă. Aceștia ar fi atrași de nuanțele de roșu, portocaliu, negru și cyan (albastru-verzui). Practic, simțul olfactiv influențează modul în care țânțarii răspund la indiciile vizuale.

Tânțarii par să folosească mirosuri pentru a-i ajuta să distingă ce se află în apropiere, drept o gazdă pe care să o muște. Când mirosul unor compuși specifici, cum ar fi CO2 din respirația noastră, este eliminat, acesta stimulează ochii țânțarilor să caute anumite culori și alte modele vizuale, care sunt asociate cu o potențială gazdă, și să se îndrepte către ea, a explicat autorul principal al studiului, Jeffrey Riffell, profesor de biologie la Universitatea din Washington, potrivit Daily Mail.

Citește și: ADDA, despre starea ei de sănătate: „Nu îmi mai simt partea stângă din față și piciorul stâng”

Casa de modă Givenchy, aspru criticată din cauza unui colier. Cum arată accesoriul

A slăbit 50 de kg mâncând tot ceea ce și-a dorit

Ce i-au făcut Războinicii lui Relu Pănescu, după ce l-au trimis pe Insula Exilului

Culorile care țin țânțarii departe

Oamenii de știință au descoperit că pe lângă cele trei indicii majore care atrag țânțarii, respirație, transpirație și temperatura pielii, mai există un factor: culoarea roșie, care nu se găsește doar =în hainele pe care le purtăm, ci și în pielea noastră.

Semnătura roșie emisă de piele se accentuează atunci când îmbrăcăm anumite nuanțe. De aceea, pentru a ține țânțarii la distanță este nevoie să folosim haine în nuanțe care să atenueze acest roșu, precum verde, violet, albastru și alb

Indiferent de nuanța pielii, cu toții emanăm o semnătură roșie puternică. Filtrarea acelor culori atractive din pielea noastră sau purtarea de haine care evită acele nuanțe ar putea fi o altă modalitate de a preveni mușcătura unui țânțar, au mai transmis cercetătorii.

Este cunoscut faptul că doar femelele sunt cele care consumă sânge, în timp ce masculii se hrănesc cu nectar sau sucuri de plante. De aceea, pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au urmărit comportamentul femelelor din specia Aedes aegypti.

În schimb, fie că sunt femele sau masculi, acești țânțari pot transmite omului câteva boli virale deosebit de grave, cum ar fi virusul Dengue, virusul febrei galbene, virusul Zika sau virusul West Nile.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton