Avertismentul producătorilor agricoli: mâncarea ar putea să fie de trei ori mai scumpă în primăvară

.

Prețurile alimentelor s-ar putea tripla în următoarele câteva săptămâni, potrivit producătorilor agricoli.

Scumpirile ar putea veni ca un efect al scumpirilor în lanț la energie, combustibil și îngrășăminte, conform producătorilor agricoli. Aceștia din urmă susțin că dacă Guvernul nu va lua măsuri de sprijin curând, efectele vor fi devastatoare.

Datele de la Institutul Național de Statistică arată că în ultimul an alimentele s-au scumpit cu peste 7%. Pe primele trei locuri la scumpiri se află uleiul, cartofii și mălaiul. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a spus că scumpirile sunt cauzate de criza energetică.

„Scumpirile la energie și gaze naturale și modul haotic în care s-a liberalizat piața energetică a cauzat un bulgăre care s-a tot rostogolit și lovește tot mai multe sectoare”, a spus Adrian Chesnoiu, citat de Digi24. La rândul lor, germierii atrag și ei atenția asupra prețurilor în creștere ale alimentelor.

Citește și: Care sunt locurile de muncă cel mai bine plătite în România

Citește și: Crește prezența militară în România. Secretarul General NATO: „Avem motive serioase de îngrijorare”

Citește și: Petiție pentru a reintroduce vacanța intersemestrială: „Copiii trebuie aduși la munte să schieze, să se dea cu snowboardul”

Citește și: Când începe Postul Paștelui în 2022. Ce trebuie să eviți neapărat timp de 40 de zile

Spre exemplu, Ștefan Nicolae, președintele Agrostar, a spus: „-ar putea să se și tripleze. Problema este că puterea de cumpărare nu există. Noi putem să le triplăm, dublăm, să le facem de 10 ori mai mari. Cine mai cumpără? Dacă într-o luna Guvernul nu intervine rapid nu vom avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri, vom avea șomaj. Va fi un efect atât de mare pe care nu-l va mai controla nimeni”.

Potrivit fermierilor, anul a început cu secetă, cu prețuri mari la îngrășăminte chimice și la energie. Economiștii Băncii Naționale a României estimează și ei că prețurile vor crește treptat, iar între aprilie și iunie ne-am putea confrunta cu o inflație de 11,2%, după expirarea măsurilor de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Scumpirile ar putea continua și în primele luni de vară, iar inflația ar putea rămâne la un nivel de peste 10%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult între ianuarie 2021 și ianuarie 2022 sunt următoarele, după cum urmează: ulei alimentar (25,76%), cartofi (25,67%), mălai (17,02%), margarină (13,05%), făină (12,81%), pâine (10,99%).

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton