Ce sunt palpitaţiile şi când sunt periculoase

.

Uneori, simţi că inima ţi se zbate în piept precum o pasăre în colivie. Oare suferi de vreo maladie cardiacă sau sunt doar palpitaţii trecătoare?
Ce e cu palpitaţiile, de fapt? Cum sunt ele descrise? „E ca atunci când fugi şi simţi că nu mai poţi. Sau ca şi cum inima şi-ar ieşi din ritm şi s-ar opri o clipă. E o senzaţie ciudată, pe care o simt ca pe o greutate în piept, ori ca pe-un nod în gât sau chiar ca o senzaţie de sufocare“. Palpitaţiile sunt ceva subiectiv, drept pentru care şi descrierea lor e diversă. Ştiinţific sunt cunscute şi ca: aritmii, extrasistole sau tahicardie.

Palpitaţiile cu cauză benignă

Chiar dacă, de multe ori, palpitaţiile sunt luate în râs de către cei din jur, cel mai bine e să ştii să le deosebeşti pe cele neimportante, cauzate de-o emoţie oarecare, de cele care necesită atenţie de specialitate. În cele mai multe situaţii, cauza lor e benignă, şi nu merită prea multă îngrijorare. Factorii declanşatori sunt efortul fizic, anxietatea, stresul, fumatul, dietele, excesul de cafeină sau scăderea oxigenului din atmosferă.
Pe lângă acestea, mai sunt boli „adevărate“, care sunt însoţite de unele manifestări cardiace, printre care şi palpitaţiile. E vorba de activitatea prea intensă a glandei tiroide, de anemii, de un defect cardiac numit prolaps de valvă mitrală şi de utilizarea unor medicamente, care au ca reacţie adversă apariţia palpitaţiilor.

Când sunt periculoase palpitaţiile

Dacă factorul declanşator a fost stresul sau anxietatea, ori cafeaua şi/sau fumatul, evident că, pentru a evita apariţia palpitaţiilor, e suficient să nu mai bei atâta cafea, să-ncerci s-o laşi mai moale cu tutunul şi, mai ales, să minimizezi stresul şi anxietatea. Dar ce faci când simţi nu ai niciun control asupra bătăilor inimii tale? Nu trebuie să mai stai pe gânduri ori să te mulţumeşti cu un pahar cu apă rece. Cheamă medicul imediat dacă tu sau o altă persoană a leşinat sau dă semne că îşi pierde starea de conştienţă. Alte semne de alarmă sunt: scurtarea respiraţiei, dureri în piept, transpiraţii, ameţeli şi vedere înceţoşată. Ele pot anunţa o tulburare de ritm cardiac cu potenţial periculos ori chiar să prevestească un infarct. De asemenea, nu ignora palpitaţiile dacă ştii că eşti diabetică, ai hipertensiune arterială sau un nivel crescut al colesterolului din sânge.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton