Studiu: expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu coronavirus

.

Infectarea cu coronavirus se poate produce chiar și de la o singură picătură de secreție nazală, conform unui studiu nou.

Un studiu Imperial College of London arată că o singură picătură de mucoasă nazală este suficientă pentru a infecta pe cineva cu coronavirus. Mai mult, în medie subiecții au dezvoltat simptomele în decurs de două zile de la contactarea virusului și au fost cei mai infecțioși la cinci zile după, potrivit The Guardian.

Studiul a fost realizat folosind o tulpină apărută înaintea variantelor Alpha, Delta și Omicron. „Studiul nostru dezvăluie câteva perspective clinice foarte interesante, în special în ceea ce privește perioada scurtă de incubație a virusului, infecțiozitatea extrem de mare a căilor nazale, precum și despre utilitatea testelor antigen, cu potențiale implicații pentru sănătatea publică”, a spus coordonantorul șef, profesorul Christopher Chiu, citat de Libertatea.

Descoperirile au fost publicate pe serverul Springer Nature și nu au fost încă revizuite. Ele se bazează pe studiul a 36 de participanți tineri și sănătoși, care nu aveau imunitate la virus. Tinerii au fost monitorizați într-o unitate specială a spitalului Royal Free din Londra.

Citește și: Un copil de trei ani cu o boală cardiacă gravă, refuzat de spitale din trei țări pe motiv că părinții săi nu erau vaccinați

Citește și: Certificatul verde doar cu doza de booster, pentru intrarea în țară, va fi adoptat săptămâna aceasta

Citește și: Pandemia a adus cel mai mare exces de mortalitate de la Primul Război Mondial încoace pentru trei țări din Europa

Citește și: Avertisment OMS: pandemia a creat un „munte” de deșeuri medicale periculoase

Concluziile cercetătorilor sunt că infecția apare mai întâi în gât, iar virusul atinge potențialul maxim de infecțiozitate la cinci zile de la infectare. În acel moment, nasul are o încărcătură virală mai mare decât gâtul. Mai mult, ei au observat că testele rapide sunt un indicator de încredere al existenței virusului. „Am descoperit că, în general, testele rapide se corelează foarte bine cu prezența virusului infecțios”, a menționat Chiu.

Acesta din urmă a mai subliniat faptul că în primele două zile, este puțin probabil ca un test rapid să detecteze infecția. Cu toate astea, dacă testele sunt utilizate corect și în mod repetat, acționându-se rapid în cazul unui rezultat pozitiv, atunci răspândirea virusului poate fi oprită mai repede.

O altă descoperire interesantă este că unii dintre tinerii care nu s-au infectat aveau niveluri scăzute de virus, detectabile atât în nas, cât și în gât, acest lucru sugerând că voluntarii ar fi putut să aibă parte de o infecție de scurtă durată, eliminată ulterior de activitatea imună a mucoasei.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton