Studiile au arătat că subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron este mai transmisibilă decât varianta inițială, însă nu pare a avea efecte mai grave.
Subvarianta Omicron BA.2 a înlocuit rapid varianta inițială, BA.1 în Danemarca, țara care a anunțat că de la 1 februarie renunță la toate restricțiile. Un studiu danez a arătat că această subvariantă este de 1,5 ori mai transmisibilă, însă nu există date care să arate că ar fi mai agresivă.
Dacă ne uităm la alte țări în care BA.2 a depășit acum, nu observăm nicio creștere mai mare a spitalizărilor decât cea așteptată, a spus dr. Boris Pavlin, care face parte din echipa de cercetare a COVID-19 a OMS, potrivit Digi24.
Subvarianta devine dominantă și în țări precum Filipine, Nepal, Qatar, India. Potrivit lui Pavlin, vaccinare împotriva COVID-19 oferă protecție și în fața variantelor de Omicron.
Vaccinarea asigură protecție împotriva formelor grave, inclusiv pentru Omicron. BA.2 înlocuiește rapid BA.1. Este puțin probabil ca impactul său să fie substanțial, deși sunt necesare mai multe date, a mai transmis acesta.
Subvarianta Omicron BA.2, detectată în 57 de țări
Tulpina Omicron, care a apărut în urmă cu 10 săptămâni în sudul Africii, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 şi BA.3. BA.1 şi BA.1.1. În buletinul epidemiologic săptămânal, OMS a explicat că această variantă a coronavirsului reprezintă peste 93% din totalul specimenelor de coronavirus recoltate în ultima lună.
Secvenţe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de ţări până în prezent, a precizat OMS.
Maria van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS, a transmis că Omicron are efecte mai puțin grave față de variantele anterioare și nu există dovezi că BA.2 ar fi mai gravă.