Tot mai mulți români cu vârste de peste 40 de ani pleacă din țară definitiv

.

Tot mai mulți români cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani pleacă definitiv din țară, după cum arată Institutul Național de Statistică.

Sunt aproape la fel de mulți români cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani care pleacă definitiv din țară pe cât sunt români de 20-30 de ani care emigrează în alte state. Datele provin de la INS, fiind analizate de HotNews. Motivele care stau la baza acestei decizii țin de salariile mai mari și de nivelul de viață mai bun.

În anul 2020, peste 50.000 de tineri români erau mutați definitiv în alte țări, după cum arată INS. Sociologul Antonio Amuza a spus pentru Digi24: „Oamenii pleacă pentru că își doresc niște joburi mai bune, își doresc o calitate mai bună, un bun raport între viață de acasă și viața profesională. Cumva Occidentul se întâmplă să se îngrijească de acest echilibru. Cel mai bine plătiți 20% dintre români câștigă mai bine de 7 ori decât cei mai slabi plătiți. E genul de informație care te pune pe gânduri. În ce măsură îți cauți norocul profesional în țară sau alegi să încerci asta dincolo de granițe”.

În ultimii ani, numărul românilor din categoria de vârstă 40-50 de ani care aleg să emigreze definitiv a crescut, egalând ca pondere categoria de vârstă 20-30 de ani. Un exemplu este Ana Filip, în vârstă de 60 de ani, care a explicat pentru Digi24 de ce a decis să plece la 40 de ani din România și să se mute în Italia.

Citește și: Agențiile de turism critică condițiile de intrare în România: „Sunt profund discriminatorii”

Citește și: Papa Francisc: fake news-urile despre COVID-19 și vaccinuri reprezintă o încălcare a drepturilor omului

Citește și: Ce este comparația socială și cum îți distruge interacțiunile cu cei din jur

Citește și: Sfaturi pentru a te descurca cu un copil încăpățânat

„În Italia sunt de 20 de ani, am plecat pentru căutarea unui loc de muncă unde să fiu mai bine plătită”, a spus ea. „O să mă întorc acasă doar pentru vacanță, o dată pe an în România, pentru că intrând în ritmul asta mi-am schimbat mentalitatea. Nu îmi disprețuiesc rădăcinile, însă aici mă simt foarte bine”.

Adeseori, românii care pleacă în alte țări ajung să muncească în industrii grele, dar statisticile variază de la o țară la alta. De exemplu, unu din cinci români din Marea Britanie și Austria ocupă poziții de top în companiile unde sunt angajați, iar în Franța, peste o treime dintre români sunt fie manageri, fie experți în diverse domenii. Însă în Italia și Spania, doar 5% dintre români au joburi cu calificare înaltă.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton