Cum să îți menții organismul sănătos în orice perioadă a anului

.

Calitatea vieții este în strânsă legătură cu obiceiurile sănătoase pe care fiecare dintre noi le adoptă în fiecare zi. O dietă echilibrată, activitate fizică permanentă, un somn odihnitor, îndepărtarea factorilor de stres și includerea momentelor de relaxare în rutina zilnică, precum și o atenție sporită acordată semnelor care pot indica dezvoltarea anumitor afecțiuni sunt doar câțiva dintre factorii care influențează stilul de viață și contribuie la menținerea organismului sănătos în orice perioadă a anului.

Chiar dacă de multe ori pare că timpul „lucrează“ împotriva noastră, este important să găsim mereu momente pentru relaxare și pentru a avea grijă de sănătatea noastră, fie că acest lucru înseamnă să respectăm mesele principale ale zilei și să consumăm alimente sănătoase, fie că se referă la calitatea somnului.

O alimentație sănătoasă susține sistemul imunitar

Toamna este sezonul virozelor și al gripei. Organismul trebuie să se adapteze noilor condiții meteorologice, odată ce temperaturile încep să scadă. Pe lângă faptul că trebuie să ne schimbăm garderoba și să ne îmbrăcăm corespunzător pentru sezonul rece, este important să acordăm o atenție deosebită alimentației.

Atunci când mâncăm sănătos, menținem într-o stare bună funcțiile organismului. Susținerea sistemului imunitar prin alimentație ajută celulele corpului să fie protejate de factorii de mediu și astfel capacitatea organismului de a se apăra de virusuri, bacterii și paraziți crește.

Pentru a un stil de viață sănătos, este important să consumăm zilnic alimente bogate în proteine de înaltă calitate, carbohidrați, grăsimi bune pentru inimă, vitamine și minerale. Produsele procesate și grăsimile nu sunt recomandate, dacă ne dorim o dietă echilibrată.

Pentru că sezonul rece favorizează răspândirea virusurilor și astfel sunt anumite afecțiuni mai frecvente în perioada toamnei și a iernii, este important să ne protejăm și să adăugăm în alimentația zilnică și o serie de antivirale naturale pentru raceala si gripa, precum Echinaceea, extractul din frunze de maslin, curcuminul și usturoiul, astfel încât să prevenim apariția infecțiilor virale, prin îmbunătățirea răspunsului imunitar, sau să tratăm natural anumite afecțiuni.

Un somn odihnitor pentru o stare de spirit bună

Specialiștii recomandă ca adulții să doarmă, în medie, opt ore în fiecare noapte. Somnul este o parte importantă pentru a avea un stil de viață echilibrat, întrucât odihna contribuie la restabilirea sănătății creierului și a corpului în fiecare zi. În timpul somnului, mușchii se refac, presiunea arterială scade și energia este restabilită. Pe termen lung, privarea de somn ne afectează, printre altele, memoria, sistemul imunitar, precum și sistemul cardiovascular și poate fi unul dintre factorii care intensifică stările de depresie.

Pentru că somnul nu se recuperează, este important să ne formăm obiceiuri sănătoase și să avem un orar zilnic de odihnă. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne culcăm și să ne trezim la aceleași ore, chiar și în zilele libere.

De asemenea, este important să avem grijă la alimentele pe care le consumăm înainte de culcare și să evităm consumul de alcool, pentru că poate suprima etapa REM (cea a viselor).

Ceaiurile de valeriană, mentă, tei și muşetel ne pot ajuta dacă avem probleme în găsirea unui echilibru pentru odihnă. De asemenea, ceaiul sau suplimentele nutritive de Ginkgo Biloba pot fi introduse în alimentația zilnică, pentru că acesta ajută la îmbunătățirea memoriei, reglarea metabolismului, combaterea depresiei și a circulației sangvine.

Sport în fiecare zi pentru un stil de viață sănătos

Sportul este recomandat la orice vârstă, întrucât activitatea fizică nu ne ajută doar să ne menținem într-o formă fizică bună, ci sprijină sănătatea organismului, prevenind apariția numeroaselor afecțiuni. Mai mult decât atât, sportul ne ajută să ne păstrăm mintea ascuțită.

Medicii recomandă cel puțin 30 de minute de activități zilnice în fiecare zi: de la plimbări și alergări ușoare până la antrenamente în sala de fitness sau jocuri de echipă.

Studiile au arătat că persoanele sedentare au un risc crescut de a dezvolta anumite afecțiuni față de acelea care fac sport. Printre bolile asociate cu sedentarismul se numără cancerul de sân, afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și manifestările psihice.

Activitățile fizice reduc nivelul de stres, anxietate, depresie și îmbunătățesc funcțiile cognitive, drept urmare este recomandat să fie introduse în rutina zilnică.

Așadar, alimentația sănătoasă, sportul, momentele de relaxare și odihna nu trebuie să lipsească din programul niciunei zile, dacă ne dorim să avem un stil de viață echilibrat.

Sursă foto: Unsplash

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton