Durerile de cap sunt, poate, cele mai răspândite dureri de care suferim cu toții, inclusiv copiii. Cele mai afectate sunt femeile și adolescentele, unele dintre având dureri de cap aproape în fiecare lună. Iată câteva dintre cele mai bune ceaiuri pentru durerile de cap și pentru migrene.
Oboseala accentuată, stresul cotidian, problemele de vedere sunt factori care declanșează frecvent durerile de cap. La acestea se mai pot adăuga multe cauze care ne afectează sănătatea.
Dar când acești factori nu prezintă o gravitate deosebită, evită să analgezice și alte pastile de cap. Mai bine folosești ceaiuri pentru durerile de cap, mai bine te odihnești și încerci să te relaxezi, decât să apelezi la tot felul de medicamente cu efecte ascunse.
Migrenele și durerile de cap sunt pe locul trei în lume printre cele mai răspândite afecțiuni. Dar cei mai mulți dintre noi le confundăm, deși ele se deosebesc prin anumite caracteristici clare.
Durerea de cap trece în câteva ore, migrena poate dura de la 4 – 5 ore până la 3 zile și este mult mai intensă.
Durerea de cap apare de obicei pe stres, oboseala, deshidratare, lipsa somnului sau din cauza menstruației. Migrena poate avea factori mult mai complicați, inclusiv afecțiuni ascunse.
Durerea de cap se estompează pe măsură ce te odihnești, bei apă și ceai și mănânci ceva dulce.
Migrena este o durere pulsatilă, puternică, afectează o anumită parte a capului și crește în intensitate de la oră la alta.
Migrena este însoțită de tulburări de vedere, greață, vărsături, vertij, amețeli, sensibilitatea la lumină, sensibilitatea la mirosuri.
Ceaiuri pentru durerile de cap
Folosește remedii simple, naturale și sănătoase înainte de a lua pastile pentru durerile de cap sau pentru migrene. Ceaiurile din plante sunt benefice pentru circulația sângelui, pentru oxigenarea creierului și pentru dureri, te hidratează, te relaxează și te ajută să îți restabilești un tonus echilibrat. Iar dacă le îndulcești cu miere sunt cu atât mai bune pentru durerile de cap.
Ceaiul de pelin
Are proprietăți antiinflamatoare și algice, ajută la ameliorarea durerilor și scade tensiunea arterială.
Cum se prepară: o linguriță de frunze uscate se lasă la infuzat 3 minute într-o cană cu apă clocotită; se bea de două ori pe zi timp de 3 săptămâni.
Ceaiul de roiniță
Are efect analgezic și antispastic, stimulează circulația sângelui, stimulează memoria, ajută la un echilibru psiho-emoțional mai bun.
Cum se prepară: o linguriță de plantă se lasă la infuzat într-o cană cu apă clocotită timp de 2 – 5 minute. Se consumă două căni pe zi.
Ceaiul de lavandă
Lavanda este un bun calmant natural, reduce tensiunea, relaxează, stimulează tonusul psihic și combate durerile de cap și migrenele.
Cum se prepară: se infuzează 2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită, se lasă 10 minute să se răcorească, se consumă trei căni pe zi, înainte de mese.
Ceaiul din scoarță de salcie
Are efect analgezic, antiinflamator și sedativ ușor. Este un calmant natural pe bază de acid salicilic care se folosește și pentru fabricarea aspirinei.
Cum se prepară: 2 lingurițe de scoarță pisată se înfuzează 15 minute într-o cană cu apă clocotită, se pot bea 3 căni pe zi.
Ceaiul de mușețel
Este un ceai recomandat frecvent pentru durerile de cap, are efect antiinflamator și analgezic, alungă febra și relaxează organismul.
Cum se prepară: 1 linguriță de plată uscată la 250 ml de apă clocotită, se infuzează timp de 5 minute și se consumă îndulcit cu miere, se beau 2 – 3 căni pe zi.
Ceaiul de ghimbir
Are efect vasodilatator, relaxant, tonic și antialgic, antiinflamator și hipotensiv. Ceaiul de ghimbir este recomandat în gripe și răceli, pentru stimularea tonusului general, pentru hidratare și digestie.
Cum se prepară: 2 linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 10 minute și se consumă cu miere și lămâie.
Ceaiul de mentă
Menta are numeroase beneficii pentru organism, are efect vasodilatator, hipotensiv, calmant, antiinflamator, ușor sedativ, relaxant și tonic.
Cum se prepară: 2 lingurițe de plantă se lasă la infuzat în 250 ml de apă clocotită, se așteaptă 10 minute și se consumă îndulcită cu miere sau zahăr brun. Se pot bea 2 – 3 căni pe zi.
Ceaiul de sunătoare
Recomandat în special pentru sistemul hepato-biliar, ceaiul de sunătoare este foarte bun și pentru durerile de cap. El are efect calmant, antispastic, antiinflamator și analgezic.
Cum se prepară: 2 lingurițe de plantă uscată se pun într-o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 5 – 10 minute și se consumă de două, trei ori pe zi.
Alte remedii naturale pentru durerile de cap
Extractul de roiniță
Uleiul esențial de lavandă
Uleiul esențial de mentă
Uleiul esențial de eucalipt
Cafeaua de cicoare
Suplimentele cu magneziu
Ceaiul negru
Apa minerală
Sucurile naturale din fructe: ananas, grepfruit, măceșe, afine