Nivelurile constante și ridicate de stres, împreună cu stările permanente de oboseală, au un impact puternic asupra sănătății, intensificând, de multe ori, emoții precum anxietatea. Rezultatul, în cele din urmă, poate fi dezvoltarea sindromului burnout, care se traduce prin epuizare mintală, fizică și emoțională.
Epuizarea emoțională nu este doar o stare neplăcută, cauzată de o zi proastă sau o săptămână aglomerată. Sindromul burnout apare atunci când ești epuizat emoțional și fără vlagă, din cauza stresului și oboselii acumulate la muncă, la școală, în viața personală sau din cauza tuturor acestor factori la un loc. Cel mai adesea, apare când stresul și oboseala ating niveluri cronice și poate avea un impact puternic asupra calității vieții și a funcționării optime a organismului.
Iată câteva modalități prin care poți reduce nivelurile de stres și oboseală, pentru a te bucura de un stil de viață echilibrat.
Mănâncă sănătos
O dietă sănătoasă înseamnă, printre altele, să alegi să consumi fructe, legume, cereale integrale și carne slabă și să eviți gustările cu un conținut ridicat de zahăr și alimentele procesate.
Organismul are nevoie să obțină din alimentație și – atunci când situația o impune – din suplimente alimentare, vitaminele și mineralele necesare pentru a funcționa optim. O dietă echilibrată contribuie la îmbunătățirea digestiei, somnului și nivelului de energie. Dacă nu sunt în parametri optimi, toți acești trei factori pot contribui la agravarea stării emoționale.
În plus, o dietă sănătoasă – din care n-ar trebui să lipsească alimente sau suplimente ce conțin magneziu bisglicinat, rhodiola, schisandra, vitaminele B6 și B9, precum și aminoaciziesențiali, care joacă un rol important în combaterea stresului și a oboselii, dar și în menținerea sau creșterea masei musculare și îmbunătățirea calității somnului și a funcțiilor cognitive de memorie și învățare – sporește rezistența la stres și ajuta la menținerea sănătății fizice și mintale.
Activitatea fizică este o tehnică importantă de gestionare a stresului, care aduce beneficii pe termen scurt, dar și în perspectivă. Sportul poate părea descurajant pentru cei care deja se simt copleșiți de sarcinile zilnice. Însă, activitățile fizice cresc nivelul de energie. Fie că preferi să mergi la sala de fitness și să practici diferite sporturi sub îndrumarea unui antrenor, fie că alegi să introduci în rutina zilnică unele activități care îți antrenează sănătatea fizică, precum mersul pe jos, plimbările cu bicicleta, urcatul și coborâtul scărilor, adoptarea unui stil de viață activ este o metodă eficientă pentru a face față stresului și oboselii.
Practică hobby-uri
Pentru a te elibera de stres și pentru a nu lăsa oboseala să te afecteze, este important să menții un echilibru între viața profesională și cea personală. Fă-ți timp pentru lucrurile care îți plac. Fie că îți iei, din când în când, o zi de concediu, fie că îți aloci timp în fiecare zi pentru activitățile care îți plac, practicarea hobby-urilor ar trebui să facă parte din „sarcinile“ pe care trebuie să le îndeplinești. Lectura, vizionarea unor filme sau seriale, pictura, drumețiile, plimbările în parc și călătoriile sunt doar câteva dintre activitățile pe care le poți încerca pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață.
Stresul și oboseala pot afecta mult starea de sănătatea fizică și mintală, de aceea este important să identifici factorii de stres și să iei măsuri eficiente pentru a-i combate.