Ce este comparația socială și cum îți distruge interacțiunile cu cei din jur

.

Comparația socială este o dinamică umană firească, dar ea poate să îți afecteze interacțiunile sociale dacă nu știi să o gestionezi.

Comparația socială apare în copilărie și se dezvoltă mai ales în școala generală și în liceu. Însă ea continuă și în viața de adult. Dacă în copilărie trăgeai cu ochiul la ce jucării și jocuri aveau colegii și prietenii, în viața de adult focusul se mută pe veniturile, locurile de muncă și căsniciile pe care le vedem la alții. Este inevitabil să nu compari ce au ei cu ce ai tu.

Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, a explicat într-un articol pe Libertatea despre cum comparația socială ne afectează relațiile interumane. Ea a subliniat faptul că cercetătorii au identificat două tipuri de comparație socială: cea ascendentă și cea descendentă.

În cazul comparației sociale ascendente, te uiți la oameni pe care îi percepi ca fiind deasupra ta, în încercarea de a deveni inspirat și plin de speranță. Pe de altă parte, comparația socială descendentă presupune analizarea oamenilor care sunt într-o situație mai grea decât tine, în încercarea de a te simți mai bine cu propria ta situație.

Citește și: Studiu: românii consumă mult alcool, fumează excesiv, nu fac sport și sunt la coada Europei cu privire la speranța de viață

Citește și: Oana Rotariu, supraviețuitoare Colectiv: „Trebuie să-ți permiți să simți durerea și să vorbești despre ea”

Citește și: Sondaj: Românii au avut un 2021 mai dificil ca alții, dar sunt mai optimiști pentru 2022 decât mulți oameni

Citește și: Sfaturi pentru a te descurca cu un copil încăpățânat

Comparațiile sociale și efectul lor asupra psihicului depind de nivelul de încredere pe care îl au oamenii în ei înșiși. Oamenii cu o stimă de sine scăzută sau care se confruntă cu stres în viața lor, vor experimenta o înrăutățire a stării de spirit atunci când fac comparații ascendente, de exemplu.

Rețelele de social media au dus lucrurile la un alt nivel în ceea ce privește comparația socială. Oamenii își compară viețile obișnuite, de zi cu zi, cu cele mai bune amintiri ale altor oameni, pe care le văd pe social media, crezând că viața altora este perfectă zi de zi, așa cum apare pe rețelele sociale.

Sfaturile Ioanei Marinescu pentru a combate capcana comparațiilor sociale sunt formarea unui cerc de suport (prieteni cu un scop comun, cu care poți celebra împreună succesele și discuta neajunsurile), găsirea unor motive de a fi recunoscător sau recunoscătoare și cultivarea altruismului.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton