Home > Advertorial > Stresul, inamic al sănătății. Ce daune poate provoca un stil de viață stresant
Stresul, inamic al sănătății. Ce daune poate provoca un stil de viață stresant
.
Noțiunea de stres este una bine-cunoscută în zilele noastre, fiind una din principalele neplăceri ale vieții moderne. Astăzi, totul se derulează cu o viteză amețitoare, programul și cerințele de la locul de muncă sunt tot mai dificile, iar traficul sau tehnologia ne acaparează puținul timp liber rămas. Așadar, nu există niciun dubiu în privința motivelor pentru care stresul a fost numit “boala secolului XXI”. Problema este că expunerea la stres prelungit aduce organismul într-o stare avansată de epuizare, fără ca acesta să mai poată lupta corespunzător împotriva bolilor. În acest fel, apar diverse afecțiuni care au ca principală cauză stilul de viață stresant și obositor.
Tulburări psiho-emoționale
În România, o persoană din patru ajunge să se confrunte, la un moment dat, cu o afecțiune de natură psihică. Nivelul de trai scăzut, mediile familiale nocive sau stilul de viață haotic pun mulți români față în față cu afecțiuni precum depresia, anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic sau tulburarea obsesiv-compulsivă. De cele mai multe ori, mediul de lucru sau programul de școală sunt cele care își pun serios amprenta asupra sănătății mintale ale unei persoane. Din nefericire, mulți dintre pacienții cu afecțiuni psiho-emoționale aleg să își ascundă problemele, de teama de a nu fi judecați de cei din jur, și nu apelează la ajutor specializat, fapt ce contribuie la agravarea stării de sănătate.
Afecțiuni ale pielii
Stresul poate influența negativ și sănătatea pielii, ajungând fie să agraveze afecțiunile deja existente, fie să declanșeze unele noi. Acțiunea stresului asupra pielii se explică prin creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului) care afectează sinteza de acid hialuronic, ducând la îngrășarea sau uscarea excesivă a pielii. Astfel, pielea nu își mai poate îndeplini corespunzător rolul de barieră de protecție împotriva agenților nocivi din exterior, devenind predispusă la infecții sau inflamații.
Printre afecțiunile care se pot manifesta din cauza stresului se numără psoriazisul, zona zoster, dermatita, acneea sau chiar alopecia. Este indicat să consulți medicul specialist dermatolog încă de la primele semne ale unei boli de piele, pentru ca aceasta să nu ajungă într-un stadiu avansat, fiind mai ușor de tratat în fazele incipiente.
Fie că vorbim de gastrită, ulcer, sindrom de colon iritabil sau o simplă indigestie, oricare dintre aceste afecțiuni ale sistemului digestiv poate avea stresul drept factor declanșator. De regulă aceste probleme digestive se remit odată cu încetarea situațiilor stresante, însă, nu de puține ori, evoluează către forme cronice, devenind tot mai greu tratabile. Medicul gastroenterolog este cel care îți poate oferi cele mai avizate răspunsuri, așadar, nu ezita să te prezinți la o consultație atunci când ai astfel de probleme.
Dureri articulare sau probleme ale spatelui
Poate părea curios, însă stresul și durerile de spate sau de articulații sunt foarte strâns legate. Acest lucru se datorează, în primul rând, pozițiilor nefirești pe care ai tendința să le adopți atunci când te simți încordat. De asemenea, stresul își pune amprenta asupra sistemului imunitar, putând provoca declanșarea unor boli autoimune, precum poliartrita reumatoidă, care se manifestă prin inflamarea și rigiditatea articulațiilor, dar și dureri intense, cu caracter de junghi, care apar în special în timpul dimineții. Fiind o boală cronică, poliartrita reumatoidă are nevoie de tratament continuu, pe o perioadă îndelungată.
Fiecare persoană răspunde la stres într-o manieră proprie, însă merită reținut că stresul, în special atunci când se acumulează, poate provoca afecțiuni cu manifestări severe sau caracter cronic. Dacă simți că stilul de viață stresant te copleșește, încearcă pe cât de mult posibil să elimini din factorii declanșatori din viața ta, iar dacă ajungi la concluzia că nu te descurci singur, nu ezita să apelezi la ajutor psihologic specializat. Vei învăța, astfel, să gestionezi mai ușor obstacolele din viața ta și îți vei proteja mai bine sănătatea.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Springfarma