Ce trebuie să ai în vedere când ești în concediu medical

.

Dacă ar fi să alegi, suntem convinși că un concediu de odihnă prelungit s-ar putea să fie soluția la toate deadline-urile pe care le ai în prezent la locul de muncă. Cum însă nu tot timpul se potrivește socoteala de acasă cu cea… de după ședința de luni dimineața, există și situații neprevăzute când parcă totuși ar fi mai bine cu serviciu decât acasă.

Una dintre aceste situații este chiar concediul medical. Există multiple cauze care pot genera nevoia unui concediu medical. Incapacitatea temporară de muncă, accidentele de muncă sau maternitatea sunt situațiile cel mai des întâlnite. Poate fi vorba și de redobândirea abilităților și capacității de muncă, anumite boli profesionale sau pentru recuperare după boală.

Atunci când vine vorba de un concediu medical trebuie să știi că, deși pare un proces greoi, sunt câteva lucruri de care să ții cont și pe care, dacă le ai în vedere, vei reuși să treci peste perioada dificilă și din perspectivă organizatorică, nu doar din punct de vedere al sănătății. 

Durata

Noile reglementări din România indică faptul că un concediu medical obișnuit poate fi acordat pe o perioadă de cel mult 4 zile (medic de familie) și 15 zile (medic specialist), pentru început, cu posibilitatea de prelungire doar după ce vei mai face o vizită la medic, în următoarea etapă a bolii. 

Această reglementare, valabilă din vara acestui an, pune o oarecare presiune pe medicii de familie și specialiști dar accentuează și importanța urmăririi cu mai mare atenție a pacientului. Chiar dacă este posibil să reprezinte un disconfort pentru tine ca pacient, este și o evaluare mai clară a stării tale de sănătate, astfel că vei cunoaște exact care este evoluția probabilă.

Codul de diagnostic

Regulile în această direcție sunt foarte clare pentru fiecare tip de afecțiune în parte, pentru că în funcție de acest cod se calculează atât perioada concediului, cât și valoarea indemnizației pe care o vei primi. Codurile de la 1 la 999 cuprind toate posibilele afecțiuni și sunt accesibile în cazul în care ai curiozitatea de a vedea în ce categorie te încadrezi. Acest aspect ne duce către punctul următor.

Valoarea indemnizației

Evident, lucrurile sunt foarte clar reglementate și în această situație. Faptul că nu îți poți face treaba din motive obiective nu te lasă automat fără surse de venit. Fie că vorbim de boli obișnuite sau situații ceva mai complicate, vei primi între 75% și 100% din venitul brut, mai puțin atunci când este vorba de reducerea programului de muncă, în această situație salariul suferind o reducere direct proporțională cu timpul de lucru. 

În restul situațiilor, vorbim de 100% din venit în cazul urgențelor, carantinei sau bolilor infecțioase periculoase, 85% când vine vorba de sarcină sau îngrijirea copilului bolnav sau între 85% și 100% în cazul accidentelor de muncă (inclusiv deplasarea între domiciliu și job) sau boală profesională.

Documentele justificative

Prioritar în cazul unui concediu medical este certificatul de concediu medical care atestă starea ta de sănătate. Pe acest certificat, eliberat, cu excepția urgențelor, de medicul de familie în baza unei adeverințe de la locul de muncă, vei identifica datele tale personale, perioada de timp pentru care se acordă concediul, dar și codul de diagnostic. 

Departamentul de resurse umane va ști exact cum să procedeze și să realizeze pontajul în concordanță cu perioada ta de concediu medical.

Așadar, deși nu îți dorești un astfel de concediu, este clar că nu depinde doar de tine. Mai ales în perioada pandemică, numărul de concedii medicale a explodat, având în vedere că atât persoanele testate pozitiv de coronavirus, cât și contacții direcți – în anumite condiții – au fost obligați la carantinare, așadar au necesitat, de asemenea, concediu medical. Chiar dacă nu ai mai trecut printr-o astfel de situație, trebuie să știi că ea este mai comună decât te-ai putea aștepta și coșmarul birocratic nu se aplică, măcar de această dată. 

Sursa Foto: Pinterest

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Colorful HR

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton