Fructele de soc sunt deosebit de amare și se consumă doar preparate în sucuri și dulcețuri. Dar beneficiile lor pentru organism sunt mari, numărându-se printre cele mai bune fructe negre pentru imunitate, pentru inimă și
Fructele de soc au forma unor boabe negre, puțin mai mari decât piperul, și se pot găsi la marginea pădurilor de foioase, în zonele colinare și deluroase.
Florile de soc se recoltează în lunile mai – iunie și se face din ele o socată delicioasă și parfumată, o băutură deosebit de populară în România. Dar fructele de soc sunt mai puțin folosite din cauza gustului lor amar. Ele nu pot fi consumate decât preparate termic, însă beneficiile pentru sănătate sunt foarte mari.
În România, socul crește spontan în zonele de deal, de obicei pe la marginea pădurilor, în crânguri, pe lângă apele curgătoare sau în luminișuri. Dar socul merită să fie cultivat în curte pentru beneficiile lui mari.
De la soc se folosesc toate părțile plantei
Florile lui sunt deosebit de parfumate și poți face din ele socată, o băutură răcoritoare, hrănitoare și plină de energie, care se poate păstra la congelator toată vara.
Fructele de soc, chiar dacă sunt foarte amare, pot fi folosite în diverse sucuri de fructe, marmelade și dulcețuri, în combinația cu fructe de pădure mai dulci și cu miere.
Pentru sănătate, cel mai bun preparat din fructele de soc este tinctura care se administrează pentru gripe, răceli, guturai, imunitate, boli degenerative, boli digestive și cardiace.
Trebuie să mai știi că și frunzele sau coaja fragedă a acestui arbust pot fi folosite în diverse remedii pentru proprietățile lor diuretice, laxative și antiinflamatoare.
Socul are nevoie de un loc însorit
Arbustul de soc (Sambucus nigra) nu este deloc pretențios, dar are nevoie de apă în perioadele secetoase ale anului. Poate fi cultivat pe lângă zidul casei sau garduri și este indicat să ai cel puțin doi arbuști pentru a se poleniza mai ușor.
Dacă vrei să plantezi soc în grădină, este bine să îl cumperi de la magazinele specializate, deoarece există și specii de soc de la care nu pot fi folosite fructele.
Plantează socul într-o zonă însorită sau parțial umbrită din curte și asigură-i suficientă apă când începe să înflorească.
Specii de soc folosite în medicină
Sambucus nigra – Socul negru sau Socul european
Sambucus mexicana – Socul mexican
Sambucus racemosa – Socul roșu european
Sambucus australasica – Socul galben
Sambucus adnata – Socul pitic
Cum recunoști fructele de soc
În flora spontană din zonele deluroase poți găsi ușor soc pentru a recolta fructele de soc. Acestea se coc la mijlocul toamnei și sunt dispuse în ciorchini mari, cu boabe mici și negre.
Forma fructelor este rotundă, coaja lucioasă, iar culoarea este neagră-violacee. Poți recunoaște ușor fructele de soc după codițele lor subțiri de culoare mov-purpurie. Trebuie să fii atentă la recoltare să nu le confunzi cu alte fructe de arbuști de culoare neagră care ar putea fi toxice.
Boabele de soc. Proprietăți nutritive
Fructele de soc se numără printre fructele negre cele mai bogate în antioxidanți, compuși nutritivi care ajută celulele organismului să lupte cu factorii oxidativi, cu substanțele nocive și celulele tumorale. Antioxidanții sunt cei care ne conferă energie și încetinesc procesele de îmbătrânire și degenerare a țesuturilor.
Aceste boabe mici și negre conțin fibre bune, carbohidrați și calorii care conferă energie și
Flavonoide care protejează organismul de stresul oxidativ
Antociani care dau culoarea neagră și au rol antiinflamator
Fructele de soc. Proprietăți curative
Consumul de fructe de soc ajută imunitatea, susține activitatea inimii, combate depunerile de colesterol și conferă energie persoanelor care se află în perioada de recuperare.
De asemenea, fructele de soc sunt folosite din Antichitate pentru efectul lor diuretic și pentru a combate durerile de stomac și diareea. Ele sporesc cantitatea de urină eliminată și mențin sănătatea tractului urinar.
Tincturile cu boabe de soc se folosesc de multă vreme pentru a combate durerile în gât, inflamația, infecțiile, gripa și guturaiul.
Remediile cu soc, tincturile sau infuziile cu fructe de soc au efect:
Antibacterian: fructele de soc pot combația infecția cu Helicobacter Pylori
Antiinflamator
Antioxidativ
Antidepresiv
Laxativ
Diuretic
Analgezic
Cum pot fi preparate fructele de soc
Imediat după recoltare, fructele de soc trebuie desprinse bobiță cu bobiță de codițele lor violacee. Apoi se pot ține la rece aproximativ 3 zile, la frigider. Pentru perioade îndelungate este indicat să fie congelate.
Din fructele de soc se pot prepara:
Sucuri concentrate
Gemuri
Tincturi
Infuzii
Vin
Lichior
Sâmburii foarte mici din fructele de soc conțin o anumită cantitate de cianură și trebuie îndepărtați. Cea mai bună metodă este să mixezi fructele de soc la robot cu impulsuri scurte și apoi să dai printr-o strecurătoare fructele ușor zdrobite.
Sâmburii vor rămâne întregi în strecurătoare, iar pulpa boabelor se poate folosi fără riscuri.
Deoarece sunt foarte amare, fructele de soc se pot folosi în combinație cu fructe mai dulci și cu zahăr sau miere pentru marmelade și gemuri.
Deosebit de sănătos este sucul din boabe de soc, diluat cu apă minerală și îndulcit cu miere. Acesta se folosește pentru imunitate, pentru inimă, pentru energie și vitalitate, pentru a combate gripele și virozele.
Cum se face tinctura din fructele de soc
Boabele de soc bine coapte se zdrobesc cu o lingură de lemn și se dau prin strecurătoare, pentru a îndepărta sâmburii.
Pasta din fructe se amestecă în proporție de 1:1 cu alcool alimentar de 90° și se pune la păstrare în sticluțe din sticlă mată, maronie. Tinctura se poate păstra timp de 2 ani și se folosește pentru infecțiile virale, guturai și gripe.
O cură de 30 de zile cu tinctură de soc ajută imunitatea organismului și constituie o sursă excelentă de energie.
Contraindicații pentru preparatele din soc
Sucul sau tinctura din fructe de soc, oricât ar fi de sănătoase, trebuie să ținem cont că sunt mai mult medicamente decât alimente. Ele trebuie consumate cu moderație, mai ales de către persoanele care au un stomac sensibil și suferă de gastrită sau reflex gastric.
Boabele de soc, în special sâmburii, conțin cianură, la fel ca sâmburii de migdale sau de caise. Preparatele din soc trebuie consumate în cantintăți mici, nu mai mult de 150 – 200 gr pe zi.