Dietele minune, desfiinţate de Florin Neby. Vezi de ce!

.

Cu siguranță ai aflat până acum despre nenumarate diete care promit o scădere drastică în greutate într-un timp foarte scurt. Fie că este vorba despre programul de 7 sau 13 zile, despre cura disociată, ketogenică, alcalină sau despre dietele Atkins și Dukan, fiecare dintre acestea îți va aduce beneficii imediate, însă dezavantajele nu vor întârzia să apară.

Așa-zisele “diete minune” se bazează pe excluderea unor categorii de alimente din meniul tău zilnic. De obicei, acestea sunt înlocuite cu altele pe care trebuie să le consumi în cantități mai mari. Spre exemplu, dieta hipocalorică presupune o alimentație bogată în proteine, iar persoanele care doresc să slăbească în acest mod le folosesc în exces pe cele de origine animală. Astfel riscați să vă supuneți sistemul imunitar unui stres suplimentar și să experimentați o stare permanentă de oboseală sau greață. De asemenea, consumul exagerat de proteină animală este asociat cu riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, osteoporoza și inflamații cronice.
Un alt mit al dietelor miraculoase se refeă la excluderea totală a grăsimilor din alimentație. Este important să faceți diferența între grăsimile saturate, provenind din carnea grasă și uleiurile vegetale hidrogenate, și grăsimile nesaturate, care ajută la scăderea colesterolului din sânge. Se recomandă un raport optim de acizi grași Omega-3 și Omega-6, obtinuți din somon, macrou, avocado, nuci, semințe și ulei de in.

Curele de slăbire pe termen scurt, care garantează pierderea unui număr semnificativ de kilograme, au un efect cunoscut sub denumirea de Yo-Yo. El se referă la ciclul pierdere – recâștigare în greutate, apărut în urma adoptării unui meniu dezechilibrat. Deși într-o primă fază inițiativa ta se dovedește a fi reușită, când revii la alimentația obișnuită recapeți toate kilogramele pe care le-ai pierdut, uneori chiar mai multe. Asta pentru că de cele mai multe ori, oamenii revin la alimentația obișnuită crezând că nu vor mai lua în greutate. Dietele rapide, bazate pe înfometare, determină o rată metabolică scăzută, ceea ce înseamnă că organismul tău arde din ce în ce mai puține calorii. Când ajungi la greutatea dorită și renunți la cura severă, corpul tău nu mai poate face față aportului caloric, iar tu vei vedea cum formele tale încep din nou să se rotunjească.

Dacă îți dorești să slăbești armonios și să îți păstrezi starea de sănătate sau chiar să o îmbunătățești, soluția cea mai bună este să-ți însușești un stil de viață echilibrat. Include în meniul tău zilnic alimente precum sursele vegetale de proteină – pseudocerealele, fasolea, lintea, năutul, ciupercile, soia, etc.-, peștele și carnea slabă, lactatele cu conținut scăzut în grăsime și cât mai multe legume și fructe. Nu uita de un programul regulat de exerciții fizice și de cei 2 litri de apă pe zi. Poți avea un tonus și o siluetă de invidiat, fără să te infometezi.

Specialiștii recomandă să îți asculți corpul și să fii atent la semnalele pe care ți le trimite. Vei ști că anumite alimente nu sunt potrivite pentru organismul tău atunci când te vei confrunta cu probleme digestive, dureri musculare, migrene, erupții cutanate. Renunță la produsele care îți provoacă astfel de neplăceri, iar procesul de slăbire va decurge mai lin și cu mai puține efecte nedorite.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton