Studiu: românii consumă mult alcool, fumează excesiv, nu fac sport și sunt la coada Europei cu privire la speranța de viață

.

Românii consumă alcool, fumează excesiv și nu fac sport, după cum arată ultimul studiu privind starea sănătății, realizat de Comisia Europeană.

România se numără printre țările din Europa cu cele mai mici speranțe de viață, potrivit aceluiași studiu. Mai mult, românii își pun singuri viața în pericol prin obiceiurile și comportamentele riscante.

De altfel, speranța de viață la naștere în România a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19, după cum arată Digi24. De vină pentru mai mult de jumătate din totalul deceselor înregistrate în țara noastră sunt comportamentele riscante ale românilor în materie de sănătate.

Studiul arată că românii consumă mult alcool, fumează în mod excesiv, au o alimentație nesănătoasă și fac foarte puțin sport. Din acest motiv, speranța de viață a scăzut în medie cu 1,4 ani, dublu față de media europeană, care este de 0,7 ani.

Citește și: Elon Musk, mesaj alarmist: „Civilizația se va prăbuși dacă oamenii nu fac mai mulți copii”

Citește și: Parlamentul a decis că urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților: „Aceste fiare sunt un pericol real”

Citește și: Mesajul preotului Necula despre perioada post-COVID: „Am uitat că oamenii au nevoie de sprijin, de comunicare”

Citește și: Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Drepturilor Omului – ce a spus despre măsurile restrictive

Mai mult, factorii de risc sunt mai răspândiți la bărbați decât la femei, lucru reflectat și în speranța de viață. Femeile trăiesc, în medie, cu aproape opt ani mai mult decât bărbații, acest decalaj fiind printre cele mai mari din Europa. Cu toate astea, România se află la coada clasamentului.

La pol opus, țările din Europa cu speranța de viață cea mai ridiată sunt Norvegia (83,3 ani) și Islanda (83,1 ani). La coadă se află România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani). În România, femeile trăiesc, în medie, 78,4 ani, iar bărbații 70,5 ani.

În rapot se arată: „Pandemia a evidențiat importanța consolidării asistenței medicale primare, a serviciilor de prevenție și a sănătății publice, într-un sistem de sănătate în prezent puternic dependent de îngrijirea în spitale”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton