Shoppingul are numeroase beneficii asupra stării fizice și psihice. Un studiu realizat de cercetătorii britanici a arătat că această activitate are efecte asupra cortexul prefrontal, acea parte a creierului care are legătură cu plăcerea și gândirea pozitivă. Cercetătorii au observat că nivelurile de dopamina – hormonul fericirii – cresc în timpul unor experiențe plăcute, cum ar fi shoppingul.
Așadar, a face cumpărături nu este doar o activitate practică, pentru a găsi obiectele vestimentare, accesoriile, echipamentele sportive, mobilierul sau electrocasnicele de care ai nevoie, ci este și o modalitate prin care te eliberezi de stres, îți îmbunătățești starea de spirit și stima de sine.
În ultimii ani, a prins din ce în ce mai mult contur shoppingul online. Însă, în continuare există persoane care preferă să meargă în magazinele fizice pentru a face cumpărături.
Shopping online: avantaje
Principalul avantaj al shoppingului online este accesibilitatea. Poți să cauți echipamente sportive sau biciclete mtb online, la orice oră din zi și din noapte. În pauza de cafea, poți identifica cele mai bune oferte la accesoriile vestimentare, iar în timp ce aștepți autobuzul în stație sau stai la rând la casa de marcat poți găsi cele mai accesibile electrocasnice. Astfel, vei economisi timp.
De asemenea, oferta de produse este mult mai mare în mediul online, întrucât poți accesa site-urile mai multor magazine virtuale, unde poți căuta doar obiectele sau serviciile care te interesează.
În plus, atunci când faci cumpărături online, poți compara cu mai multă ușurință prețurile, astfel încât să alegi oferta cea mai potrivită bugetului tău.
Nu în ultimul rând, shoppingul online este o modalitate eficientă de a face cadouri prietenilor. Astfel, poți cumpăra un dar pentru o persoană dragă, care nu locuiește în același oraș cu tine și ar fi greu să vă întâlniți. Shoppingul online îndepărtează, așadar, granițele geografice.
Shopping tradițional: avantaje
Când te afli într-un spațiu fizic, poți verifica produsele pe care vrei să le cumperi. Dacă ești într-un magazin biciclete, e mai ușor să alegi modelul care ți se potrivește pentru a merge prin oraș sau pentru drumeții. De asemenea, într-un magazin fizic, poți beneficia de sfaturile angajaților. Pe scurt, ai parte de atenție personalizată din partea personalului.
Un alt avantaj al cumpărăturilor fizice este că te poți bucura de produsele cumpărate imediat. Nu mai trebuie să aștepți curierul să îți aducă rochia de seară comandată, ci o porți purta chiar în ziua în care ai cumpărat-o.
Cumpărăturile în magazinele fizice reprezintă și o modalitate de socializare. Fie că alegi să petreci o zi într-un centru comercial cu prietena ta cea mai bună, fie că îți place să faci cumpărături singură, interacțiunea cu alte persoane nu va lipsi. Personalul din magazinele pe care le vizitezi și ceilalți clienți sunt persoane cu care poți schimba impresii despre produsele pe care vrei să le cumperi.
În concluzie, indiferent dacă alegi să faci cumpărături online sau preferi varianta tradițională, shoppingul prezintă numeroase beneficii asupra stării fizice și mintale. Nu e de mirare dacă ceasul inteligent pe care îl porți la mână te anunță că ți-ai atins obiectivul în privința numărului de pași după o vizită într-un centru comercial sau că ești într-o dispoziție mai bună după ce ai comandat online o bijuterie pe care ți-o doreai de mult.