Cum să construiești șemineul perfect pentru casa ta

.

Ce poate fi mai plăcut decât să stai în fața unui șemineu și să privești cum arde focul, într-o noapte rece de toamnă sau de iarnă? Un șemineu oferă atât lumină, cât și căldură, și poate ajuta chiar la creșterea valorii de piață a casei tale. A construi un șemineu este mai simplu decât ai crede. Evident, sunt multe lucruri de luat în considerare atunci când vine vorba de a găsi cel mai potrivit model pentru tine, însă construcția propriu-zisă a șemineului este un proiect extraordinar pentru orice proprietar de casă.

Este posibil să adaugi un șemineu în casa pe care ai construit-o deja?

Da, este posibil să adaugi un șemineu la o casă existentă. Tot ce trebuie să faci este să stabilești ce variantă va funcționa cel mai bine în spațiul tău. De asemenea, este indicat să verifici legislația în vigoare în ceea ce privește distanța minimă în jurul țevilor de aerisire, precum și reglementările referitoare la emisiile de monoxid de carbon.

Șemineele se încadrează, în general, în una dintre cele trei categorii: pe gaz, din zidărie și prefabricate. Prefabricatul înseamnă că șemineul are propria sa izolație și că nu are nevoie de spațiu între el și materialele combustibile din casă. Șemineele din zidărie sunt, însă, o alegere mai populară datorită aspectului tradițional pe care îl conferă unui spațiu.

Ce trebuie să știi atunci când alegi un șemineu din zidărie, cu lemne?

Dacă îți dorești un șemineu din zidărie cu lemne, ia în calcul faptul că vei avea nevoie de un spațiu deasupra lui, pentru a trece un cos de fum prin acoperiș. În casele cu două niveluri, opțiunile de amplasare a șemineului ar putea fi mai limitate, dar uneori se poate găsi un spațiu de 30-40 de centimetri necesar pentru horn, prin închiderea unui colț de cameră sau utilizarea unui dulap disponibil.

Șemineul din zidărie este compus, de regulă, dintr-un focar din cărămidă sau piatră, un coș de fum și o manta din lemn sau buiandrugi. Un buiandrug este acel element arhitectural ornamental sau structural, prefabricat din beton armat, cu înveliș ceramic. Buiandrugii sunt amplasați adesea în interiorul focarului, dar pot, de asemenea, juca un rol esențial în menținerea stabilității și creării unui aspect decorativ deschiderii unui șemineu.

Acest tip de șemineu este, de regulă, prima opțiune a celor mai multe persoane care își doresc un asemenea sistem de încălzire în casa lor. Dar este și cel mai costisitor, în același timp.

Dacă îți dorești să profiți la maximum de un șemineu, amplasează-l în cea mai folosită cameră din casă – alta decât bucătăria! – precum livingul sau camera de zi. Dacă îl vei folosi din considerente mai practice, atunci îl poți poziționa într-o cameră mai mică, ușor de încălzit, cum ar fi dormitorul matrimonial sau biroul.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton