Cum ameliorezi simptomele simţite la menopauză. Vezi ce tratamente există

.

Dacă simptomele menopauzei devin jenante, e nevoie de un tratament care să restabilească echilibrul hormonal în organismul tău.Află cum ameliorezi simptomele simţite la menopauză. Vezi ce tratamente există
 

1 În ce constă tratamentul hormonal de substituţie?

Tratamentul hormonal de substituţie (THS) constă în administrarea unor hormoni artificiali, cu rolul de a ameliora efectele produse de dispariţia hormonilor (progesteron şi estrogen) care erau secretaţi până la momentul intrării la menopauză. Acest tratament are, prin stabilirea unui echilibru asemănător celui de dinainte de menopauză, un rol important în protejarea uterului. Tratamentul are un caracter personalizat, dozele administrate variind de la un caz la altul. De aceea, pentru a urma un asemenea tratament, este obligatoriu consultul prealabil al unui medic specialist.

2 Când trebuie început tratamentul?

De obicei, se recomandă începerea tratamentului hormonal substitutiv la un an de la intrarea la menopauză (de la ultima menstruaţie). Dar momentul începerii THS poate fi influenţat şi de apariţia unor simptome din ce în ce mai deranjante.

3 Care sunt avantajele unui asemenea tip de tratament?

Un asemenea tratament are avantajul de a acţiona asupra tuturor simptomelor determinate de carenţa de hormoni. În plus, el dă rezultate la majoritatea femeilor şi acţionează rapid, în 15 zile de la începerea administrării lui (cu mici excepţii, când poate da rezultate abia după mai multe săptămâni). De asemenea, pentru că se prezintă într-o gamă foarte largă de forme şi de combinaţii posibile, THS poate fi adaptat necesităţilor fiecărui organism în parte. Nu e nevoie decât de perseverenţa şi de ajutorul medicului pentru a găsi doza şi combinaţia potrivite.

4 Ce efecte are asupra simptomelor?

Administrarea unui tratament hormonal de substituţie este urmat în scurt timp de ameliorarea sau de dispariţia bufeurilor. După 15-21 de zile, majoritatea femeilor constată o îmbunătăţire a calităţii somnului şi a vieţii în general. De asemenea, deşi nu există dovezi ştiinţifice în acest sens, multe dintre femeile care au urmat tratamentul afirmă că au un moral mai bun, iar pielea şi părul lor au un aspect mult mai sănătos. Din păcate, THS nu dă aceleaşi rezultate şi în cazul simptomului de uscăciune vaginală, care, în destule cazuri, trebuie tratat local, cu ajutorul unor creme sau al unor ovule vaginale. Administrarea în-delungată creşte însă şi riscul efectelor secundare.

5 Ce riscuri implică?

Multă vreme s-a crezut că numai tratamentul pe bază de estrogeni poate avea efecte nefaste asupra organismului (infarct, tromboză, embolie, cancer de sân etc.). Ultimele cercetări au dezvăluit însă că există o strânsă legătură între administrarea unor tratamente pe bază de progesteron de sinteză pe o perioadă mai mare de 5 ani şi creşterea riscului de cancer de sân.

6 În ce cazuri este contraindicat?

Tratamentul hormonal de substituţie este destul de restrictiv. Nu poate fi urmat de femeile obeze sau care au avut cancer de sân, de ovare sau de ficat. Este contraindicat şi femeilor care au suferit accidente cardiovasculare (infarct, embolie, hipertensiune) sau au probleme circulatorii ori de coagulare a sângelui. Există rezerve şi în cazul femeilor care au antecedente familiale de cancer mamar.

7 Ce durată are tratamentul?

Majoritatea medicilor recomandă încetarea tratamentului sau diminuarea dozelor administrate după circa 2 ani. În perioada de pauză sau de diminuare a dozelor, medicul va observa din aproape în aproape schimbările care se petrec în organism. Adesea, simptomele după care se ghidează medicul sunt bufeurile. Dacă ele nu reapar odată cu încetarea tratamentului în-seamnă că nu mai este necesară continuarea lui. La majoritatea femeilor, reechilibrarea hormonală ca urmare a acestui tratament de substituţie se produce după 2-3 ani. Există însă şi cazuri când el trebuie urmat mai mult timp (5-10 ani), pentru că simptomele neplăcute ale menopauzei durează până la vârste avansate.
Sursa foto: Shutterstock
 
 
 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton