Cele mai multe alimente bogate în fier sunt importante pentru imunitatea organismului, pentru rezistența în fața bolilor, oboselii și stresului cotidian. Află cum îți dai seama dacă ai carențe de fier și cum se consumă corect alimentele bogate în fier.
Anemia este doar una dintre afecțiunile care necesită o dietă cu alimente bogate în fier. Carențele de fier pot avea și alte consecințe grave asupra sănătății, precum oboseala accentuată, lipsa concentrării, scăderea forței fizice, alături de o imunitate compromisă și o rezistență tot mai slabă la factorii de stres.
Ce rol are fierul în organism
Fierul este una dintre componentele majore ale hemoglobinei, proteina din celulele roşii ale sângelui care transportă oxigenul de la plămâni către toate părţile corpului. Fără suficiente săruri de fier, organismul produce mai puțină hemoglobină și ca atare mai puține celule roșii.
Fierul mai face parte și din mioglobină, proteina care transportă oxigenul în ţesuturile musculare. Totodată, este important pentru dezvoltarea creierului, pentru dezvoltarea oaselor, celulelor și anumitor categorii de hormoni.
Doza zilnică recomandată de fier
Copiii au nevoie de cel puțin 8 – 10 mg de fier zilnic.
Adolescenții au nevoie de o doză zilnică de fier între 11 și 14 mg.
Adulții, între 20 și 50 de ani, au un necesar zilnic de fier cuprins între 8 – 18 mg.
Femeile însărcinate au nevoie de 27 mg de fier zilnic.
Femeile adulte în general au nevoie de o doză zilnică mai mare de fier decât bărbații, din cauza menstruațiilor lunare. Astfel, o femeie tânără și activă sexual are nevoie de 15 mg de fier pe zi.
Organismul absoarbe cel mai bine fierul din carnea roșie, din ficat și din pește. Fierul care provine din legume și fructe este mai puțin absorbit de organism.
Trebuie să reținem că doar 2% din fierul pe care îl luăm din alimente bogate în fier este folosit activ de organism. De aceea, în caz de anemie sau carențe de fier sunt recomandate suplimentele pe bază de fier.
Ce consecințe are scăderea fierului în organism
Oboseala cronică
Anemia feriprivă
Constipația
Pielea uscată
Fragilitatea unghiilor
Căderea părului
Respirația dificilă
Favorizarea infecțiilor și inflamațiilor
Top 25 alimente bogate în fier
Iată cele mai importante alimente bogate în fier pe care trebuie să le introduci în dieta ta periodic, dar mai ales în perioadele în care te simți foarte obosită, după menstruațiile dureroase sau în condițiile în care s-a descoperit o carență de fier la analizele medicale.
Toate aceste alimente au o concentrație de fier cuprinsă între 0,5 și 4 mg, cele mai bogate în fier fiind carnea și ficatul.
ficatul de gâscă
ficatul de porc
ficatul de vițel
fructele de mare
carnea de vită
sardinele conservate în ulei
carnea de curcan
carnea de viţel
peştele gras (ton, somon)
gălbenușul de ou
lintea
spanacul
sfecla roșie
orezul brun
tofu
fasolea verde
cartofii copţi
caise confiate
seminţe de susan
seminţe de dovleac
caju
fistic
ciuperci
ciocolata neagră
cacao
Alte alimente care conțin fier
Broccoli
Germenii de grâu
Ovăzul
Năut
Pepene verde
Căpșune
Grepfruit
Portocale
Roșii
Sucul de roșii
Ardeiul gras
Muștarul
Pătrunjelul
Porumbul
Organe precum rinichi, inimă, creier
Alimente care împiedică absorbția fierului în sânge
Cafeaua în exces
Ceaiul verde
Smântâna
Produsele de patiserie cu secară
Alunele
Lactatele cu o concentrație mare de calciu (calciul împiedică absorbția fierului)