20 de ani. Atât timp le-a trebuit guvernanţilor pentru a reglementa compoziţia mezelurilor româneşti.
Dar nu că ar fi avut ei iniţiativa, ci pentru că sunt nevoiţi să respecte regulile europene. Astfel, Ministerul Agriculturii a pregătit un proiect de ordin conform căruia nu vor mai putea fi vândute sub denumirile generice de “parizer”, “crenvurşti” sau “salam de Sibiu” decât dacă sunt făcute în baza reţetelor de pe vremea lui Ceauşescu.
Potrivit unui proiect de ordin întocmit de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, vor putea fi numite produse tradiţionale româneşti şi vor putea intra în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate doar preparatele care respectă reţete mai vechi de 30 de ani şi STAS-urile acelor vremuri legate de compoziţie, de calitate sau de ingrediente.
“Mâncam mult mai sănătos înainte de 1989. Eurile au început să fie introduse în alimentaţie abia din anul 1993. Atunci eram cei mai mari exportatori de brânzeturi şi de mezeluri din Europa. Ideea că am mâncat soia înainte e o mare minciună. Pe atunci era o legislaţie care nu-ţi dădea voie să pui mai mult de 3% soia în produse. Era un control strict”, ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto).