Laptele de cocos are un gust delicios și catifelat, iar aroma lui este inconfundabilă. Poate fi consumat ca atare și este considerat o băutură nutritivă și răcoritoare. Dar laptele de cocos adaugă un plus de savoare și în diverse preparate delicioase precum budinci, creme pentru prăjituri, supe și sosuri.
Laptele de cocos este varianta cea mai gustoasă a laptelui de vacă, mai ales pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. El este o sursă bună de magneziu, fosfor și potasiu și o sursă bună de calorii și proteine care conferă energie organismului.
Cu toate că laptele de cocos conține grăsimi, acestea sunt grăsimi bune, care sunt ușor transformate în energie. Un procent semnificativ din acizii grași ai laptelui de cocos îl constituie acidul lauric, un acid benefic organismului cu activitatea antivirală și antibacteriană.
Ce diferență este între laptele de cocos și apa de cocos
Nucile de cocos tinere conțin apă de cocos, un lichid transparent, dulceag și aromat, bogat în zahăr și electroliți, recomandat pentru hidratare și energie.
Pe măsură de nucile se coc și se maturizează, după aproape 5 – 6 luni, miezul devine mai cremos, mai bogat în grăsimi și din miez se extrage laptele de cocos. Apa de cocos se găsește în nucă înainte ca aceasta să fie complet coaptă și uscată, laptele se obține prin presarea miezului bine copt.
Apa de cocos este unul dintre cele mai bune lichide pentru hidratarea organismului, al laptele din cocos este unul dintre cele mai bune soiuri de lapte vegetal pentru energie și rezistență.
Cum se obține laptele din nuci de cocos
Miezul bine copt al nucilor de cocos este răzuit și înmuiat în apă fierbinte. Grăsimea se ridică la suprafață și este colectată și folosită în mod deosebit pentru produsele cosmetice precum crème, șampoane, geluri de duș, săpunuri și loțiuni pentru piele și ten.
După îndepărtarea grăsimilor, se obține laptele de cocos bogat în acizii grași, săruri minerale și vitamine specifice nucilor de cocos.
Ce substanțe nutritive conține laptele de cocos
Laptele de cocos are un conținut medie de calorii și este recomandat în porții mici pentru persoanele care au probleme cu greutatea. Dar pentru persoanele cu o greutate normală și cu un stil de viață activ, acest lapte este o sursă foarte bună de energie și săruri minerale, de grăsimi ușor de asimilat, care ajută organismul fără să se depună.
Acizii grași din laptele din nuci de cocos sunt acizi benefici care previn depunerile de colesterol, ajută la echilibrarea tensiunii arteriale și protejează inima.
Are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare;
Ajută persoanele care suferă de reumatism și dureri articulare;
Reduce inflamația și edemele în caz de accidente și lovituri;
Reduce nivelul de colesterol din sânge și previne bolile cardiace;
Previne și tratează anemia la copii, fiind o sursă bună de săruri de fier;
Hidratează și hrănește firul de păr;
Îmbunătățește aspectul pielii, o face mai lucioasă și mai sănătoasă;
Are proprietăți antiseptice și ajută recuperarea bolnavilor care iau antibiotice sau tratamente de lungă durată.
Susține imunitatea organismului și conferă mai multă energie și rezistență.
Trigliceridele din laptele de cocos măresc performanța fizică și ajută corpul să se refacă după efort.
Electroliții și sărurile minerale de fier, potasiu, fosfor și magneziu ajută în perioadele de convalescență, în anemie, insolație, oboseală accentuată, dureri musculare și imunitate scăzută.
Este un bun demachiant, folosit împreună cu apa de cocos.
Este un liant excelent pentru măștile de ten și de păr.
Cum se consumă laptele din cocos
Alege lapte de cocos de origine controlată, eventual procesat la rece. Acesta păstrează cel mai bine vitaminele prezente în miezul nucilor de cocos, îndeosebi vitamina C și E, enzimele și acizii benefici.
Laptele de cocos se păstrează la rece după deschiderea cutiilor și a conservelor și se poate consuma în decurs de câteva săptămâni, având o perioadă de valabilitate mai mare decât laptele de vacă pasteurizat.
Laptele din nuci de cocos se consumă ca atare, se poate adăuga în cafea și în ceai sau la micul dejun cu cereale. Toate rețetele cu lapte de vacă pot fi făcute și cu lapte de cocos, iar dacă acesta este prea lichid se poate adăuga puțin unt.
În bucătăria asiatică, laptele de cocos este folosit pentru supe și sosuri condimentate, datorită consistenței lui untoase și savuroase.
Cum să îți pregătești acasă lapte de cocos
Caută în magazine nuci de cocos semicoapte, care mai conțin încă apă, dar au și un miez bine format. Le recunoști când le agiți puțin la ureche. Dacă nuca este suficient de grea, dar se aude apa din interior, atunci este o nucă bună din care poți extrage și apă de cocos și lapte.
Sparge nuca de cocos folosind o dăltiță și un ciocan și strecoară apa de cocos.
Apoi răzuiește tot miezul și pune-l la înmuiat în apă fiartă. După ce s-a înmuiat bine, mixează-l la robot și pune-l într-un tifon. Strânge bine tifonul să colectezi laptele de cocos.
Miezul rămas se pune la uscat pe hârtie de copt, la temperatura camerei și se folosește la prăjituri.
Laptele de cocos pe care îl obții acasă poate fi folosit în ritualul tău de frumusețe sau pentru diverse preparate dulci.