Lecțiile învățate în luna prevenției cancerului la sân: „Prevenția începe cu adevărat acasă”

.

Octombrie este luna prevenției cancerului la sân, iar cu această ocazie,oamenii de pretutindeni pot învăța mai multe despre această boală: de la prevenție la tratare.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, conform datelor de la Societatea Europeană de Oncologie Medicală. În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu această boală în 2020 – adică 11 femei pe zi. Statisticile arată că o femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieții. Un lucru foarte important este că 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Asociația Imunisc au organizat a treia ediție a campaniei „Are nevoie de tine. Vorbete cu ea!”. Proiectul a ajuns în patru mari orașe din România, respectiv București, Cluj, Timișoara și Iași, ajutând femeile să descopere cum se face corect autopalparea sânilor cu ajutorul unor mulaje anatomice. Mai mult, 150 de femei au beneficiat de ecografii mamare gratuite.

„Ecografia și mamografia sunt investigații imagistice extrem de importante pentru a evalua sănătatea sânilor”, a explicat dr. Isabela Botea, medic specialist în imagistică și radiologie medicală. „Cu ajutorul acestora, medicii cu experiență în senologie pot vizualiza anumite modificări de la nivelul glandei mamare și pot recomanda investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic de certitudine”.

Citește și: Capcana bolii COVID-19: de ce atâția oameni cred că sunt bine până în ultimul moment

Citește și: CNN, despre criza sanitară din România: „Ezitare la vaccinare, mesaje guvernamentale slabe și reticență la adresa autorităților”

Citește și: Pericolele ascunse ale obezității

Citește și: Cele mai simple metode de a preveni sau limita hipersensibilitatea dentară

Mai mult, una dintre femeile care au ajuns la standl campaniei a povestit propria ei experiență: „În urmă cu 10 ani am avut o formațiune, am mers la medic. Era doar un puseu de grăsime. M-am liniștit și m-am bucurat că nu e ceva mai grav. Aș vrea să le rog pe toate femeile să își facă ecografie și mamografie, să își verifice sânii acasă și, dacă simt ceva la palpare, să meargă la doctor”.

La rândul său, Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis și supraviețuitoare a cancerului la sân, a spus: „„Contează mult ca noi toți să rămânem împreună și să facem astfel de demersuri. Mă bucur că <> a ajuns o campanie la nivel național și că femeile au învățat astfel cât de important este să prevenim și da, prevenția începe cu adevărat acasă printr-o autopalpare corectă a sânilor și printr-o cunoaștere mai bună a corpului și a semnelor pe care el le dă”.

Mesajele specialiștilor păstrează optimismul. Spre exemplu, dr. Daniela Zob, medic primar oncolog la Institutul Oncologic București, a subliniat: „Tratamentele sunt din ce în ce mai bune, comportamentul preventiv începe să fie din ce în ce mai prezent în rândul femeilor, iar aici sigur ajută foarte mult și aceste campanii de promovare a autopalpării și vizitelor la medic”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton