Nimănui nu-i place să afle că are o infecţie sau o boală cu transmitere sexuală, însă când se întâmplă, ar trebui s-o tratezi cât mai repede şi eficient. Iată care sunt cele mai comune astfel de boli sexuale şi cum se pot trata:
Chlamydia
Aceasta este cea mai des întâlnită infecţie cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis. Aceasta se găseşte în mod natural în celulele umane şi de cele mai multe ori nu are simptome, nici la femei, nici la bărbaţi. Posibilele simptome la bărbaţi cuprind arsuri în timpul urinării şi scurgeri albe, iar la femei pot cauza scurgeri vaginale, dureri în partea inferioară a abdomenului şi dureri în timpul urinării. Dacă nu este tratată la timp, poate duce la complicaţii: boala inflamatorie pelvină la femei sau infertilitate în ambele cazuri, însă cu un risc crescut la femei.
Tratamentul pentru Chlamydia se face în doi: ambii parteneri trebuie să ia timp de şapte zile antibioticele recomandate de medicul ginecolog, iar în această săptămână nu au voie să întreţină relaţii sexuale. La o lună de la începerea tratamentului, ambii parteneri trebuie să meargă la doctor ca să se testeze din nou.
Negii genital
Aceştia sunt cauzaţi de virusul HPV (Human Papilloma Virus) şi apar în zona intimă. La bărbaţi apar de obicei pe gland, iar la femei pot apărea pe vulvă, în vagin, cervix, uter sau în zona anusului. Aceştia sunt descoperiţi în timpul controlului la ginecolog (sau dermato-veneric), iar femeile care au negi genitali trebuie să facă testul Babeş-Papanicolau cel puţin o dată pe an.
Ca tratament, negii ar putea fi criogenizaţi, trataţi cu plasturi keratolitici (în cazul negilor aflaţi la suprafaţă) ori prin tratamente chirurgicale precum electrocauterizare sau cu laser.
Gonoreea
Aceasta este provocată de bacteria Gonococcus bacterium, iar dacă nu este tratată din timp, poate duce la boala inflamatorie pelvină. Când este transmisă prin sex anal sau oral, apar infecţii dureroase ale rectului sau ale gâtului, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Simptomele sunt: scurgere densă, albă şi usturime la urinare la bărbaţi, iar la femei, o scurgere anormală şi dureri uşoare. De asemenea, dacă uretra este infectată, atunci va apărea şi senzaţia de usturime când urinează.
Gonoreea se tratează cu antibiotice, ambii parteneri fiind nevoiţi să ia pastilele, concomitent. Relaţiile intime sunt interzise pe perioada tratamentului şi este nevoie de re-testare. De asemenea, este foarte important să urmeze tot tratamentul, chiar dacă simptomele dispar înainte de final. Foto 1: Shutterstock Foto 2: Shutterstock Foto 3: Shutterstock