A apărut o nouă metodă de a păcăli oamenii, în contextul noilor reglementări impuse de pandemia COVID-19. Utilizatorilor de Telegram le sunt promise certificate false de vaccinare pentru suma de 150 de euro.
Certificatul verde de vaccinare este obligatoriu în mai multe orașe din România, iar acest lucru a atras după sine înmulțirea ofertelor de documente false. Experții în securitate cibernetică de la compania de software Kaspersky au descoperit o nouă fraudă.
Un comunicat de presă arată că utilizatorii Telegram sunt contactacți prin intermediul unor grupuri cu denumiri de tipul „COV-19 CERTIFICAT”, unde primesc informații despre cum pot obține certificatul verde fără a se vaccina. Prețurile pentru certificatele false variază între 100 și 150 de euro, dar există și cazuri în care fraudatorii cer ca plata să fie făcută în criptomonede.
Oamenii sunt îndemnați să trimită date personale către o persoană anume. Pretextul este că acele date ar fi necesare pentru întocmirea certificatului, chiar dacă certificatul nu îl primesc niciodată.
„De-a lungul timpului, această schemă de fraudă a fost observată și în cazul pașapoartelor sau al altor documente de identitate personală”, arată Dan Demeter, expert în securitate la Kaspersky. „Utilizatorii care răspund acestor mesaje și oferă datele personale riscă foarte mult, deoarece informațiile ajung la persoane rău intenționate, iar consecințele nedorite pot fi dintre cele mai variate”.
Expertul Dan Demeter a mai zis: „Îi sfătuim pe utilizatori să verifice întotdeauna sursa mesajelor, astfel încât să se asigure că în spatele unor astfel de oferte nu sunt persoane care pot folosi informațiile în scopuri rele. Utilizatorii care trimit datele personale atacatorilor și realizează plata pentru astfel de documente riscă pierderi financiare semnificative nu numai în situația respectivă, ci și ulterior, identitatea fiindu-le furată”.
Recomandările experților Kaspersky pentru a nu cădea în plasa fraudatorilor sunt:
verificați link-urile înainte de a face click pe ele și verificați orice pare în neregulă;
nu transmiteți datele personale unor persoane necunoscute în aplicațiile de mesagerie;
luați în considerare faptul că nicio companie legitimă nu vă va contacta din senin pentru a vă cere date personale, detalii bancare sau alte informații de acest tip;
fiți atenți la greșelile gramaticale și la frazele ciudate, pentru că acestea sunt semnale de alarmă evidente.