Paste cu ton, carbonara, siciliene şi câte şi mai câte, sunt printre preferatele noastre, însa ştim că nu sunt compatibile cu noţiunea de dietă. Iată cum e cel mai bine să includem pastele în alimentaţie astfel încât să ne menţinem greutatea şi sănătatea.
O porţie de paste, proaspat pregatita, cu suc de rosii, ciuperci taiate fi n si busuioc din plin este, cu siguranţa, delicioasa. Dar cât de sanatoasa? Cele mai populare în rândul românilor sunt, în general, pastele cu faina alba, care mai au în compoziţie si praf de ou sau zahar.
Acestea nu reprezinta o combinaţie tocmai buna pentru organism. Pastele recomandate sunt cele fabricate cu grâu dur integral si apa, care conţin vitamine, minerale si antioxidanţi. De asemenea, cu cât au un conţinut mai ridicat de fibre, cu atât pot fi consumate cu riscuri mai mici pentru silueta.
Dacă respecţi cantitatea, nu îngraşă
Se prepară rapid, nu costă mult şi pot fi oricând inventate noi şi noi reţete, în funcţie de preferinţele culinare pe care le avem. Dar când dorim să mâncăm paste şi ne gândim şi la riscul de depunere a kilogramelor trebuie să luăm în calcul cantitatea consumată, îmbinarea ingredientelor, dar mai ales la nivelul de efort fizic pe care îl depunem pe durata unei zile.
„Dacă nu depăşim 50-100 de grame de paste, cântărite uscat, şi avem o alimentaţie bazată pe ingrediente naturale, este destul de greu să ne îngrăşăm”, ne asigură Cori. Totuşi, este preferabil ca pastele să fie mâncate la masa de prânz, în zilele cu activitate fizică mai intensă, iar când se doreşte scăderea în kilograme, consumul să fie redus şi mai mult.
„Când mi se face poftă, gătesc o reţetă de paste din hrişcă cu legume, maximum 50 de grame de paste într-o zi, şi mai mereu le servesc la masa de prânz. Dar, în general consum paste foarte rar, pentru că deşi fac sport de cel puţin trei ori pe săptămână, în restul zilei sunt destul de sedentară. Prefer să am o alimentaţie bogată în legume şi să mănânc alimente cât mai naturale şi mai puţin procesate”, spune Cori Grămescu.
Pastele nu se combină cu alimente bogate în grăsime, mai ales de origine animală. Trebuie să le asociem cu legume sau cu carne slabă şi să adăugăm după fierbere o cantitate mică de ulei extravirgin, ca să evităm denaturarea termică a grăsimilor. Şi, cel mai important este să fie adaugate cât mai multe ingrediente proaspete. Legumele ar trebui gătite cât mai puţin, iar pastele să fie acompaniate cu o salată verde generoasă. Apoi, nu uitaţi de condimente! Sunt bune mai ales cele naturale şi care să aibă un conţinut scăzut de sare.
„Cele mai bune sunt pastele integrale, cele de quinoa şi de hrişcă. Au un conţinut mare de fibre şi sunt şi foarte săţioase. Iar pentru dietele speciale, cum ar fi cea fără gluten, o soluţie bună sunt pastele de orez, de hrişcă, de porumb sau de Konjac, o plantă japoneză care se găseşte în comerţ sub numele de shirataki”.