Şi ea are probleme de sănătate şi de… dispoziţie, la vârsta a treia. Deci ia aminte ce poţi face tu pentru pisica ta, ca să trăiască până la adânci şi fericite bătrâneţi
Durerile articulare nu o cruţă nici pe ea. Este mai greoaie în mişcări, motiv pentru care nu-i mai arde de toaletă ca la tinereţe – nu-şi mai curăţă blana cu aceeaşi ardoare, de aceea e mai smotocită şi mai puţin lucioasă. Dinţii îşi mai pierd din strălucire, sub atacul tartrului, ce favorizează infecţiile şi mirosul neplăcut (halena). Problemele digestive, respiratorii, locomotorii nu-i sunt nici ei străine. Aşa că este tot mai comodă, deci tot mai grasă. Hotărât lucru, are nevoie de un program susţinut de… geriatrie!
Atenţie la siluetă!
„Sedentarismul” şi alimentaţia greşită transformă o pisicuţă drăgălaşă într-o mâţă obeză. Şi dereglările hormonale ce apar o dată cu vârsta poartă o vină, când pisica se îngraşă, dar acestea pot fi ţinute în frâu supraveghind celelalte două riscuri.
Mişcare: moderat, dar regulat
Nu te mai aştepţi să sară pe şifonier sau să smotocească sisalul zi şi noapte. Dar nici să doarmă 22 de ore din 24 nu e în regulă! Provoac-o la joacă prin casă şi scoate-o în grădină cât mai des. Apropo, ar fi timpul să învăţăm şi noi să ne scoatem pisica din casă în ham şi cu lesă! Plimbarea prin oraş nu este doar “apanajul” câinilor. Dar ţine cont de faptul că, la vârsta asta, felina este mai sensibilă şi la frig, şi la căldură. Nu o ţine afară prea mult, în zilele urâte!
Hrana: proteine puţine
10 g de carne slabă/kg greutate – cam atât are voie, pe zi. Deşi cel mai mare bine i-l faci dacă o hrăneşti cu produse speciale: medicul ei îţi va spune ce formulă să alegi, în funcţie de patologia dominantă (boala care o afectează cel mai tare). Există crochete şi conserve de carne pentru seniori, pentru pisici obeze, diete pentru diferite afecţiuni (renale, hepatice etc.). Oferta este atât de variată, încât este imposibil să nu găseşti ce-i mai bun pentru ea!
Perie-i blana zilnic (dacă are păr cu fir lung, chiar de 2-3 ori pe zi) şi du-o la cabinetul veterinar, pentru detartraj şi pentru înlăturarea dinţilor stricaţi. Curăţă-i şi tu dantura, periodic, cu un produs special, cumpărat de la farmacia veterinară. Dinţii afectaţi sunt surse de infecţii cronice care produc, adesea, complicaţii renale! Vaccineaz-o anual şi, cu aceeaşi frecvenţă, du-o la un control medical amănunţit.
Iubeşte-o (şi mai) mult!
Pare mai morocănoasă, mai distantă? Nici tu nu eşti numai zâmbet, când te doare ceva sau te simţi slăbită. Dar un lucru e sigur: numărul anilor nu-i alterează nevoia de a fi iubită. Ba din contră.