Patronii de restaurante prevăd mai puțini clienți: „E absurd să dai 45 de euro pe test ca să mănânci de 50 de lei”

.

Patronii de restaurante se tem că certificatul verde va însemna mai puțini clienți pentru aceștia, pentru că ar putea transforma mersul în restaurant pentru persoanele nevaccinate într-un eveniment nefezabil.

București a depășit pragul de trei infectări la mia de locuitori. Regula certificatului verde urmează să fie confirmată într-o ședință a comitetului local pentru situații de urgență.

Acest certificat presupune ca doar persoanele vaccinate, persoanele care au trecut prin boala COVID-19 sau persoanele care au un test negativ vor putea avea acces în restaurante, cinematografe, săli de sport și petreceri. În sălile de jocuri de noroc vor intra doar persoanele vaccinate, pe când în malluri accesul va fi liber.

Codul QR necesar pentru a intra în restaurante, cafenele, cinematografe, săli de sport sau săli de petreceri va putea fi descărcat de pe covid.gov.ro, dacă sunt introduse adeverința de vaccinare, dovada trecerii prin boală sau un test COVID-19 negativ. Va fi necesar și pentru copiii care au peste șase ani.

Citește și: Studenții vaccinați, prioritate la cazarea în cămine – în ce oraș din România se întâmplă asta

Citește și: Care sunt efectele dozei trei de vaccin anti-COVID-19, conform unui epidemiolog

Citește și: Studiu: expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați anti-COVID-19

Citește și: Care sunt categoriile de persoane care vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID-19

Certificatele verzi vor fi verificate la intrarea în localuri. Există deja aplicații care detectează documentele false.

Jurnaliștii Digi24 au discutat cu Dragoș Panait, manager de restaurant, despre așteptările pe care le are: „Cred că este puțin absurd pentru cineva să meargă să își plătească un test de 45 de euro că să vină să mănânce într-un restaurant ca să mănânce cu 50 de lei 70 de lei și uitându-ne la procentul de vaccinați în România, care este destul de mic, cred că va fi o scădere semnificativă. Personalul în HoReCa… există o gaură destul de mare. Sunt poziții pe care nu le avem acoperite. Este cu atât mai greu să găsim o persoană care să se ocupe de acest aspect, să verifice clienții la intrare”.

În privința mall-urilor, care nu necesită vreun certificat și care au zone de food court, situația este neclară. Florin Cîțu a recunoscut pentru Digi24 că a uitat: „Am uitat că în mall sunt food courturi și intri în mall și apoi te duci acolo. Mai sunt câteva reglementări pe care trebuie să…”.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton