Cum să te fereşti de trichineloză de Crăciun

.

E acea perioadă din an când lumea taie porcul sau cumpără carne de porc şi consumul creşte la nivel naţional. Cum încă există pericole de infestare cu Trichinella spiralis, trebuie să ştim ce trebuie să facem pentru a evita o astfel de problemă gravă de sărbători. Află cum să te fereşti de trichineloză de Crăciun.

Trichinella spiralis – Ce este si cum ataca omul

În cazul trichinelozei, paraziţii se deplasează prin vasele limfatice şi sanguine până la nivelul musculaturii striate unde formează chisturi.
Cei mai afectaţi sunt muşchii diafragmei, laringelui, limbii, intercostali şi bicepşi.
În primele 3-4 zile, persoanele infectate cu Trichinella nu prezintă alte simptome decât uşoare tulburări digestive. După perioada de incubaţie, la peste 80% dintre bolnavi se formează edeme la nivelul feţei, de unde şi denumirea populară de „boala capetelor umflate”.

Cum poţi să eviţi infectarea cu Trichinella spiralis

Examenul trichineloscopic poate fi efectuat la punctele de control sanitar-veterinare amplasate în pieţe. Tot ce aveţi nevoie este un act de identitate, o cantitate mică de muşchi de porc şi o sumă destul de mică de bani (circa 10 lei).
Probele sunt prelevate din musculatura striată şi din cea intercostală sau ceafă a porcului,  în cantitate de 30 grame pentru fiecare probă.
Carnea infectată cu Trichinella spiralis rămâne contagioasă şi la frigider şi congelator, deci riscul de infectare este crescut.

Transmiterea la om se face prin consumul de carne,

în special de carne crudă (pastramă, afumături, produse crud-uscate în general), din care larvele declanşază trichineloza şi se înmulţesc în intestinele omului.
Citeşte mai departe şi vezi cum să eviţi infectarea cu Trichinella spiralis, care te îmbolnăveşte de trichineloză, pe pagina următoare!
 

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton