Zeama de murături – ce beneficii are pentru sănătatea ta

.

Zeama de murături, sărată și ușor picantă, este un deliciu pentru mulți dintre noi. Dar pe lângă gustul bun, are și numeroase beneficii pentru organism. În popor este considerată un adevărat leac pentru tot felul de dureri. Iar medicii o recomandă pentru sărurile ei minerale.

Zeama de murături, de la castraveți, de la gogonele sau de la varza murată, conține o gamă bogată de săruri și acizi benefici care apar în urma procesului natural de fermentație a legumelor.

Cea mai sănătoasă zeamă acră de la murături este cea care nu conține oțet, dar și saramura cu oțet de vin are beneficiile ei, chiar dacă este mai greu de tolerat de către unele persoane.

Ce conține zeama de murături fără oțet

Principalele vitamine din saramura în care ai pregătit castraveții acri sunt vitamina C și vitamina E. În urma procesului de fermentație, saramura se îmbogățește cu acid lactic, acid folic, cu substanțe probiotice care ajută la digestie, precum și cu vitaminele A, vitamina B1, B6 și B9.

În saramură se mai găsesc și săruri de potasiu, săruri de magneziu și de calciu care se află de obicei în legumele toamnei precum castraveții, varza sau gogonelele puse la murat doar cu apă și sare.

Ce conține saramura cu oțet

Cele mai multe murături de iarnă rezistă mai bine în saramura cu oțet din vin, astfel că cei mai mulți dintre noi avem în casă saramură cu oțet.

Și această saramură este bună pentru organism, are săruri minerale de potasiu, fier, calciu și magneziu, precum și un procent semnificativ de vitamina C. Datorită oțetului, saramura aceasta conține acid acetic, bun pentru reglarea concentrației de zahăr din sânge, antioxidanți și acizi cu efect antibacterian, rezveratrol și polifenoli care susțin procesele metabolice.

Dar saramura cu oțet trebuie consumată în cantități mai mici. Dacă saramura simplă, doar cu sare, se poate consuma până la 2 – 3 pahare pe zi, saramura cu oțet din vin se recomandă doar un pahar pe zi și numai dacă ai o digestie foarte bună și tolerezi bine acidul acetic.

Zeama de murături. Principalele beneficii

Zeama de murături - ce beneficii are pentru sănătatea ta
zeama de varză acră este un deliciu după o masă copioasă

Bogată în săruri minerale, vitamina C și antioxidanți, saramura de la murături este un adevărat leac, folosit din cele mai vechi timpuri pentru diverse boli și dureri. Medicina de azi a confirmat beneficiile ei asupra organismului.

Hidratează organismul și tonifiază

Zeama de murături are efect tonic și ajută la hidratarea optimă a organismului în condiții de stres, oboseală cronică sau efort fizic. Datorită acidului lactic este benefică pentru mușchi, după un efort fizic intens, datorită sărurilor minerale restabilește echilibrul electrolitic și redă vigoarea și tonusul general.

De asemenea, poate preveni apariția contracturilor musculare dureroase, cunoscute popular drept cârcei.

Are efect antibacterian

Persoanele care nu au probleme cu stomacul, cele care tolerează bine sarea și acidul lactic sau acidul acetic, pot consuma un pahar de saramură după o masă copioasă. Acizii din zeama de murături au efect antibacterian și distrug o parte din bacteriile care pot declanșa inflamații și dureri abdominale.

Ajută digestia

Saramura de vară sau saramura simplă cu sare este o sursă foarte bună de substanțe probiotice care apar în urma procesului de fermentație a legumelor. Iar aceste probiotice ajută digestia, ajută stomacul să digere mai ușor carnea și alimentele grase și să elimine mai ușor ceea ce nu are nevoie.

Combate mahmureala

A doua zi după o petrecere bună se știe cât de bun este un pahar de saramură acră și răcoritoare. Datorită electroliților, saramura hidratează și combate efectele alcoolului.

Ajută la vindecarea afecțiunilor respiratorii

Aceleași substanțe cu efect antibacterian care ajută stomacul, ajută și căile respiratorii în caz de răgușeală, inflamație în gât și chiar afecțiuni mai ușoare ale plămânilor după gripă sau răceli. Se recomandă în special saramura de la varză, diluată cu apă caldă, cel puțin 2 pahare pe zi.

Combate constipația

Cine are probleme de stomac și suferă adesea de constipație, este bine să bea zeamă de varză murată. Poate fi diluată cu apă, poate fi consumată ca atare, o dată la două, trei zile. Atenție doar la concentrația mare de sare!

Ajută în dietele de slăbit

Zeama de varză dar și zeama de murături de la castraveții acri este de ajutor în dietele de slăbit. O dată la două sau trei zile, poți bea un pahar sau două, diluate cu apă, în loc să bei doar apă simplă sau ceaiuri neîndulcite. Acizii benefici din saramură accelerează eliminarea depunerilor de grăsime.

Ameliorează infecțiile tractului urinar

Saramura cu oțet din vin, datorită acidului acetic, este recomandată cu prudență pentru infecțiile tractului urinar. Cine suferă de cistite recurente poate face o cură de scurtă durată cu saramură cu oțet, diluată cu apă, pe lângă celelalte tratamente indicate de medic.

Ajută la combaterea bolilor de inimă și a diabetului

Zeama de murături cu oțet conține rezveratrol, un antioxidant puternic, foarte bun pentru a combate apariția bolilor cardiace și a diabetului. Cu precauția de rigoare, legată de concentrația mare de sare, saramura cu oțet poate fi consumată periodic pentru imunitate și pentru întărirea inimii.

Contraindicații. Când este interzis consumul de zeamă de la murături

Zeama de murături, consumată cu prudență, are multe beneficii, dar are și contraindicații pentru persoanele care suferă de anumite probleme medicale.

În primul rând, este interzisă persoanelor care au probleme cu stomacul și cu hiperaciditatea. Zeama de murături sporește aciditatea și apar durerile de stomac.

Din cauza concentrației ridicate de sare, saramura de la varză sau de la gogonele nu este deloc indicată persoanelor care au probleme cu tensiunea arterială. Cei care suferă de hipertensiune nu trebuie să consume nimic cu o cantitate atât de mare de sare.

Nici persoanele care au probleme renale nu trebuie să consume saramură din cauza concentrației de sare.

Dar există soluții…

Pentru toate aceste persoane există însă și o soluție: prepararea unor murături rapide, din castraveți sau gogonele de toamnă, cu o saramură cu foarte puțină sare. Borcanele cu aceste murături se țin la frigider și se consumă cât mai repede, deoarece nu vor rezista cu lunile, așa cum rezistă murăturile în oțet.

Vezi cand se pune varza la murat!

Dacă îţi plac murăturile şi vrei să te bucuri de ele la iarnă, îţi recomandăm şi rețete de gogonele în saramură, dar şi rețete de gogonele în oțet. Încearcă și aceste rețete de ardei iuți murați și de castraveți murați

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton