După ce timp de un an te-ai chinuit să dai jos kilogramele în plus, nu cred că este cazuk să sari calul de Sărbători. Este greu, însă merită să te ții de treabă și în aceste zile, decât să regreți mai târziu. Iată cum ar trebui să arate o masă dietetică de Crăciun, care să aibă gust, să fie savuroasă şi să facă din tine o gurmandă fericită?
Sfaturi ca să reduci caloriile pe perioada Crăciunului
Bea multă apă şi ceaiuri – îţi vor accentua senzaţia de saţietate. Alege garnituri uşoare, din legume cu multe fibre: broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, salate. Au puţine calorii, sunt săţioase şi te vor ajuta să nu exagerezi cu alimentele nesănătoase. Alege feluri de mâncare condimentate şi variate. Diversitatea de gusturi te ajută să nu exagerezi cu mâncarea. Mai bine mănânci porţii mici din şapte feluri de mâncare decât să exagerezi cu salata boeuf sau cu sarmale cu mămăligă şi smântână. Când faci aprovizionarea pentru masa de sărbători, cumpără doar cantităţile de care ai nevoie. Nu doar că vei reduce cheltuielile, dar vei scăpa şi de tentaţia de a prepara mult mai multă mâncare decât ai cu adevărat nevoie. Dacă totuşi ai dificultăţi în a rezista tentaţiilor, n-o să fie o tragedie că ai mâncat o zi. Dar ai grijă ca în zilele următoare să revii la o dietă sănătoasă şi echilibrată.
Aperitiv
Salată din piept de curcan
Se pun la fiert în apa cu piper boabe, una-două foi de dafin, sare şi piept de curcan. Când carnea e fiartă, se scoate şi se lasă la răcit. Se taie carnea cubuleţe şi se condimentează cu ceapă verde tocată mărunt, sare grunjoasă şi piper alb, proaspăt măcinat. Se taie două-trei tulpini de ţelină, o legătură de pătrunjel, se stoarce zeama de la o lime şi se adaugă bucăţile de carne. Se amestecă bine, se adaugă ulei de măsline şi câteva picături de vin alb, sec.
Sarmale din piept de curcan (timp de preparare 1 oră)
La 500 de grame de piept de curcan ai nevoie de o ceşcuţă de orez cu bob mare, 3 cepe mari tocate mărunt, două legături de pătrunjel şi două de mărar tocate mărunt, două legături de ceapă verde, o cană de bulion, 4 linguri de ulei, sare grunjoasă şi piper roşu măcinat, o cană de zeamă de carne de la salata de piept de curcan. Se folosesc frunze de varză murată, dar numai partea subţire, fără nervuri. Se toacă pieptul de curcan împreună cu ceapa (setează robotul pe viteză mare), se adaugă verdeaţă tocată mărunt şi se încorporează orezul. Ai nevoie de un vas de lut cu capac. Pe fundul vasului se toacă un strat de un centimetru de varză murată, apoi se aşază cu grijă un strat de sarmale. Încă unul de varză şi tot aşa, având grijă ca ultimul strat să fie de varză tocată. Umplutura de carne se rulează în foaia de varză astfel încât dimensiunea unei sarmale să fie cam cât o nucă mare. După ce ai aşezat sarmalele în vas, se toarnă deasupra sos de roşii, zeamă de carne şi ulei şi se lasă la cuptor, în vasul acoperit, timp de 1-2 ore, la temperatura de 150 de grade, să se rumenească uşor.
Pentru un desert rafinat, poţi renunţa la cozonacul tradiţional. Pune într-un pahar cu coniac îndulcit cu zahăr brun un sfert de baton de vanilie şi 200 de grame de stafide aurii, mari. Amestecă din când în când să se dizolve zahărul. Pregăteşte merele, îndepărtează cotorul şi în spaţiul astfel creat adaugă un baton de scorţişoară şi umplutură de coniac şi stafide. Pune merele la cuptor chiar în timpul mesei, pentru că trebuie servite calde. Dacă nu ţii neapărat la dietă, imediat după ce le-ai scos din cuptor le poţi unge cu miere. Este atât de bună şi e foarte aromată.