Un studiu publicat în jurnalul științific The Lancet arată că persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de peste 70% mai mic de spitalizare în cazul infecției cu COVID-19, prin comparație cu cele nevaccinate.
Rezultatele studiului s-au bazat pe răspunsurile a 1,2 milioane de adulți din Marea Britanie la un chestionar, în perioada decembrie-iulie, după cum arată Agerpres. Mai mult, studiul arată că persoanele depistate cu COVID-19 după vaccinarea cu ambele doze au o probabilitate aproape dublă de a fi complet asimptomatici.
Totodată, riscul de infectare cu COVID-19 de lungă durată (adică atunci când boala persistă la 28 de zile post-infectare) se reduce la jumătate pentru persoanele vaccinate cu ambele doze, prin comparație cu persoanele nevaccinate.
Concluzia experților este că persoanele mai vulnerabile la o infecție post-vaccinare după ce au primit o doză sunt „adulții în vârstă mai fragili” (de peste 60 de ani), dar și „adulții vârstnici”, care au comorbidități, cum ar fi obezitate, boli cardiace, renale sau pulmonare.
Claire Stevens, co-autoare a studiului, de la Kings College din Londra, a spus, potrivit Libertatea: „Ne aflăm într-un moment critic al pandemiei, cu o creştere a cazurilor în întreaga lume din cauza variantei Delta. Contagierile după vaccinare sunt de aşteptat şi nu anulează faptul că vaccinurile îşi îndeplinesc exact misiunea pentru care au fost dezvoltate: de a salva vieţi şi de a preveni o boală gravă”.
Cercetătorii studiului au mai observat că dintre adulții care au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca sau Moderna, cel puțin 0,5% au raportat o infecție post-vaccinare care a fost detectată la două săptămâni după prima injecție. De asemenea, adulții care au primit două doze de vaccin, cel puțin 0,2% au suferit o infectare.
În cazul adulților care au suferit o infecție post-vaccinare, probabilitatea ca boala să fie asimptomatică a crescut cu 63% după o primă doză de vaccin și la 94% după ambele doze de vaccin.