Imunitatea colectivă pare tot mai departe odată cu apariția noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2, în ciuda faptului că există mai multe variante de vaccin împotriva COVID-19.
Cu cât virusul devine mai eficient, cu atât imunitatea colectivă împotriva COVID-19 prin vaccinare se va realiza mai greu, atrag atenția specialiștii.
„Dacă întrebarea este: Vom putea amortiza şi controla pandemia doar prin vaccinare? răspunsul este: Nu”, a declarat epidemiologul de origine română Mircea Sofonea, profesor la Universitatea din Montpellier, potrivit digi24.
De ce imunitatea colectivă este un obiectiv tot mai greu de atins
Dacă la începutul pandemiei imunitatea colectivă ar fi putut fi atinsă atunci când 66% dintre persoane erau imunizate, acum, în cazul variantei Delta, care este mult mai contagioasă, pargul se apropie de 90%, a declarat epidemiologul Antoine Flahault. Ar trebui ca 100% dintre oameni să fie vaccinaţi pentru a nu se mai transmite virusul, ceea ce nu este posibil.
În fața tulpinii Delta, care a devenit varianta dominantă, și eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna a scăzut de la 91% la 66%.
Deși imunitatea colectivă nu mai poate fi atinsă prin vaccinare și nici nu ne protejează total împotriva COVID-19, experții susțin că aceasta este singura cale de a ne face o variantă gravă a bolii.
În plus, măștile de protecție ar putea fi folosite un timp îndelungat de acum încolo, în spațiile închise.